Florin Cîţu l-a ameninţat pe Ludovic Orban că va propune excluderea sa din partid la următorul Birou Politic Naţional al PNL

În şedinţa tensionată de BPN de luni seară, preşedintele PNL Florin Cîţu l-a anunţat pe Ludovic Orban că va propune excluderea acestuia din partid la reunirea viitoare a forului de conducere, în condiţiile în care chiar Orban anunţase că se va retrage din formaţiunea politică, dacă se va hotărî guvernarea alături de PSD.

09 nov. 2021, 08:37
Florin Cîţu l-a ameninţat pe Ludovic Orban că va propune excluderea sa din partid la următorul Birou Politic Naţional al PNL

Reamintim că Ludovic Orban a ieșit din grupul politic parlamentar al PNL, iar gestul său a fost urmat și de alți liberali, simpatizanți de-ai săi.

În ultima perioadă, Orban a lansat atacuri dure în spațiul public la adresa echipei lui Florin Cîțu, insistând cu argumentul că liberalii nu trebuie sub nicio formă să se alieze cu PSD și că soluția pentu liberali trebuie să rămână un gvern de coaliție de centru-dreapta, alături de USR și UDMR.

Luni seara, Ludovic Orban a spus că în cazul în care PNL decide să se alieze cu PSD pentru formarea unui guvern: drumurile sale se despart de PNL.

În ședința de luni seara, PNL a decis cu 48 de voturi pentru și 22 împotrivă să intre în negocieri cu PSD pentru formarea noului guvern, potrivit G4Media.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, după negocierile PNL-PSD: „Noua Alianţă pentru Ciolan, ce păcăleală ieftină!”

Printre liberalii care au votat împotriva unei alieri cu PSD se numără Ciprian Ciucu, Ilie Bolojan, Florin Birta, Dan Motreanu, Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase, Eugen Pârvulescu, Raluca Turcan. Nu a existat nicio abținere.

Marcel Ciolacu l-a criticat dur pe Ludovic Orban pentru poziţia sa.

„Mă uitam acolo, la şedinţă, un fost prim ministru şi fost lider al PNL, câtă ipocrizie să-ţi mai permiţi un joc politic într-un astfel de moment. Dar presupun că va veni nota de plată la fiecare. După ce ai condus un guvern în care nu ai dat nicio şansă bolnavilor de cancer, au ajuns la peste 80% decese. Eu nu ştiu cum poate dormi noaptea, darmite să comenteze acum scena politică”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Vasile Dîncu, după ce PNL a decis să facă un guvern cu PSD: Ne gândim să facem un guvern pe șapte ani și agreăm modificarea Constituției

Orban: Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD/ Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist?

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a afirmat, după şedinţa BPN de la Vila Lac, că nu a fost stabilit un mandat clar pentru negocieri, „un mandat care într-adevăr să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa”, ci „pur şi simplu s-a lăsat la îndemâna echipei de negociere să negocieze orice cu PSD-ul”. „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD (…) Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist? Nicio legătură”, a arătat el.
„Şi la ora actuală, e un mandat (…)  fără niciun fel de termen de cristalizare a.. fără un plan coerent în spate. Adică se mai poate discuta cu PSD-ul încă doi ani de zile după mintea unora. Deci problema este că ai la îndemână posibilitatea de reformare a majorităţii parlamentare cu coaliţia de centru-dreapta care a fost învestită după alegerile din 6 decembrie… Practic, din punctul meu de vedere, această variantă este abandonată, iar discuţiile din sală…. nu dau nume şi nu vă spun dar… să vii cu motivul ăsta penibil, că nu există o majoritate parlamentară stabilă şi că această majoritate ar depinde de Ludovic Orban sau de minorităţi…”, a declarat fostul lider al PNL, la finalul şedinţei BPN al PNL de la Vila Lac.

El a adăugat că în politică e vorba de „principii, valori, credinţă şi de angajamentele pe care le iei faţă de oamenii care ţi-au acordat încrederea”.
„Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD. Şaizeci şi ceva la sută din cei care mai votează astăzi cu PNL sunt împotriva unui guvern cu PSD, nu vorbesc de tot bazinul de centru-dreapta, care în mare parte a votat cu noi şi cu cei de la USR-PLUS tocmai în ideea de formare a unui guvern de centru-dreapta”, a punctat Orban.

Orban a susţinut că „nu există nicio explicaţie raţională” pentru faptul că nu s-a refăcut coaliţia cu USR.