Florin Cîțu lămurește scandalul vaccinurilor: Erau deja semnate contractele. Nu știam ce vaccin putea fi folosit!

Florin Cîțu a declarat, miercuri, la Guvern, că negocierile pentru achiziția de vaccinuri anti-coronavirus au fost purtate de Comisia Europeană cu producătorii în numele tuturor statelor membre.

22 sept. 2021, 15:42
Florin Cîțu lămurește scandalul vaccinurilor: Erau deja semnate contractele. Nu știam ce vaccin putea fi folosit!

Florin Cîțu lămurește scandalul vaccinurilor. Premierul a explicat că s-a ajuns la un acord între Comisia European și producătorii de vaccinuri pentru livrarea a 4,4 miliarde de doze până în 2023, adică de zece ori mai multe doze decât populația UE.

Florin Cîțu lămurește scandalul vaccinurilor: Erau deja semnate contractele. Nu știam ce vaccin putea fi folosit!

„În primul rând strategia Comisiei Europene a fost să negocieze în numele statelor membre cu mai multe companii producătoare de vaccinuri să prefinanţeze în parte contractele prin fonduri instrumentului sprijinului de urgenţă.

Comisia Europeană a negociat în numele statelor şi a prefinanţat. Vaccinul a fost contractat în condiţiile în care autorizarea, eficitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte. Erau semnate deja contractele, dar nu ştiam care dintre vaccinuri va putea fi folosit şi când.

Nevoia era de acces la cât mai multe doze şi într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care CE şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar.

În momentul de faţă, din toate contractele negociate, CE a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin până în anul 2023, adică de 10 ori mai multe doze decât populaţia UE.

România, în baza negocierilor făcute de CE, poate accesa 4,3% din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Procentul reprezintă proporţia populaţiei României raportat la populaţia UE, plus spaţiul economic european.

Aş mai vreau să vă dau informaţii pentru că am văzut că foşti miniştri ai Sănătăţii vin cu tot felul de dezinformări în spaţiul public.

Aş vrea să vă spun că pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, dacă avea o problemă la un moment dat referitor la numărul de doze, ar fi spus ceva.

(Contractele) ele au fost semnate de mai mulţi miniştri ai Sănătăţii. Domnul Nelu Tătaru a semnat, Vlad Voiculescu, doamna Ioana Mihăilă şi eu când am fost ministru interimar.

Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze. Nelu Tătaru pentru 33 de milioane. Eu a semnat pentru patru milioane şi doamna Mihăilă acum două luni de zile a semnat pentru 21.000 de doze.

Dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai era nevoie. În acest moment, mai avem din păcate. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată. Dar este semnată comanda de către Vlad Voiculescu.”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul, atac la fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu

”Toate aceste vaccinuri se spun a fi bugetate. Avizul negativ nu era pentru a nu cumpăra vaccinurile, pentru că Finanţele nu pot da acest tip de aviz. Finanţele spuneau doar să fie bugetate.

După ce Ministerul Sănătăţii a modificat planul şi a spus că ele vor fi în bugetul acordat, n-a mai existat nicio problemă.

În toată această perioadă au fost semnate comenzile de către ministrul Sănătăţii, nu s-a opus la nicio comandă. Din contră, a semnat pentru 29 de milioane.

Vlad Voiculescu a făcut comanda a unui vaccin care nu este aprobat. Aici trebuie să explice de ce a făcut această comandă de 9 milioane de doze dintr-un vaccin care nici astăzi nu este avizat. România a primit şi primeşte până în 2023 dozele de vaccin. Şi doamna Mihăilă a început să iasă public, deşi acum două luni a semnat şi ea încă o comandă.”, a conchis șeful Guvernului.

Citește și: Premierul Cîțu reacționează la cele două dosare penale DNA: „Mizerabil și revoltător să asociezi persoana mea”