Florin Cîţu: „Nu doar plata pensiilor şi salariilor depinde de execuţia bugetară”

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, spune că plata pensiilor şi a salariilor va depinde de execuţia bugetară şi că până acum, cu toate criticile opoziţiei, s-a reuşit plata salariilor şi pensiilor, chiar înainte de termen. De asemenea, ministrul afirmă că şomajul tehnic va continua în anumite sectoare, care nu işi vor putea relua activitatea din 15 mai.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 20:10
Florin Cîţu: „Nu doar plata pensiilor şi salariilor depinde de execuţia bugetară”

„Cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decât ne aşteptam, încasările sunt mai mari, dar deficitul este dublu. Cheltuielile au crescut foarte mult. Nu doar plata pensiilor şi salariilor depinde de execuţia bugetară. De aceea urmărim în fiecare lună execuţia bugetară. Până acum, cu toate criticile, am reuşit să plătim pensiile, salariile, ajutoarele sociale, la timp, unele chiar mai devreme. Am reuşit să ne împrumutăm şi asta este o performanţă, să ne împrumutăm mai ieftin cu un punct procentual decât s-a împrumutat PSD. Vom merge pe aceeaşi strategie, o să fim precauţi în administrarea finanţelor publice şi vom direcţiona banii publici acolo unde avem randament. În prima parte banii au fost direcţionaţi către toate sectoarele, în faza a doua direcţionăm acolo unde este randament”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la Realitatea Plus.

Ministrul de Finanţe este optimist şi spune că, deşi economia va înregistra o scădere, aceasta va avea o revenire la fel de puternică.

„Scenariile arată şi riscurile aferente. În spaţiul public au fost vehiculate multe scenarii în ce priveşte creşterea economică, deficitul european. Suntem de acord că economia va avea o scădere, dar va avea o revenire la fel de puternică. Suntem atenţionaţi că o creştere bruscă a cheltuielilor ar dezechilibra puternic şi poate pe termen lung finanţele României, de aceea suntem atenţi. Vom face reevaluarea cheltuielilor bugetare la jumătatea anului când vom avea o imagine corectă a administrării banilor. Atunci vom lua decizia optimă, vom lua cea mai bună decizie pentru cetăţeni şi pentru finanţele publice. Nu e vorba doar despre pensii, ci despre toate cheltuielile. Este foarte uşor să promiţi pe hârtie. Doar pentru pensii anul acesta înseamnă un surplus de 10 miliarde de lei, anul viitor 30 miliarde. Vrem să ne asigurăm că orice creştere facem, putem să plătim şi anul viitor şi peste un an şi peste 2-3 ani”, a adăugat Cîţu.

Ministrul a afirmat că investiţiile sunt cele mai importante, iar aceasta este reţeta pentru creşterea economică.

„Singura reţetă care funcţionează este să investeşti. Suntem primul guvern, după foarte mult timp, care a pus bani la transporturi, sănătate şi învăţământ la rectificarea bugetară. Am lăsat bani la investiţii şi în continuare vom creşte resursele pentru investiţii”, a mai spus ministrul.

„Ne uităm la prelungirea şomajului tehnic pentru sectoarele din economie afectate. Sunt unele sectoare care vor rămâne închise. Vom continua plata. Pentru celelalte vor fi de redirecţionare a resurselor pe zona de investiţii unde exista interes pentru a reporni producţia. Este posibil să fie transporturi, servicii, vom vedea. Până la urmă dispre sectoare vin înspre noi informaţiile. Am văzut cifrele din martie şi au crescut cu 8% faţă de anul trecut. România în primul trimestru a avut creştere economică pozitivă, cred că e printre singurele cu creştere pozitivă”, a mai explicat Florin Cîţu.

Cîţu a admis că „situaţia nu e roz”, dar a spus că nu înţelege de ce Comisia Europeană a anunţat scăderea consumului cu 6 la sută, pentru România.

„Nu am înţeles de ce Comisia Europeană a spus că va scădea consumul cu 6 procente… Situaţia nu este roz, dar e mai bine decât mă aşteptam. Măsurile luate în aprilie şi martie au redus din cădere. Când Comisia Europeană va avea cifrele, vor merge în direcţia noastră. Tot ce e important e să nu luăm măsuri greşite de acum înainte, să nu mărim taxe, să fim atenţi cu cheltuielile publice. Dacă menţinem acest plan, vom ieşi mai bine din criza economică”, a mai precizat Cîţu.

Citeşte şi: Predicţie optimistă: Sectorul HoReCa se va redeschide, la nivel european, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie