Predicţie optimistă: Sectorul HoReCa se va redeschide, la nivel european, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie

Relansarea retailului şi turismului şi susţinerea IMM-urilor au fost principalele măsuri întreprinse, la nivel european, pentru ieşirea din starea de urgenţă. România nu face nici ea excepţie, arată o analiză a Colliers International, potrivit căreia, în cea mai mare parte din cazuri, repornirea sectorului de HoReCa va avea loc la sfârşitul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie, scrie news.ro.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 17:51
Predicţie optimistă: Sectorul HoReCa se va redeschide, la nivel european, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie

Toate ţările europene au luat anumite măsuri pentru protejarea şi repornirea economiilor naţionale după perioada stării de urgenţă. Printre priorităţile guvernelor, retailul, turismul şi IMM-urile au beneficiat de cele mai multe măsuri, având în vedere că aceste segmente au fost cele mai afectate de epidemia de Covid-19 în toată Europa„, potrivit Colliers International.

Până în prezent, România a luat măsuri în vederea sprijinirii finanţării IMM-urilor, dar şi în vedera amânării plăţii taxelor şi impozitelor sau a anulării penalităţilor pentru întârzierile de plată. De asemenea, autorităţile române se concentrează pe o strategie de relansare a retailului după ieşirea din starea de urgenţă.

Multe ţări europene se află deja în a doua etapă de evoluţie a epidemiei de Covid-19, punând în aplicare strategii de ieşire din perioada de carantină. Mai mult de jumătate dintre ţările monitorizate de Colliers International din perspectiva măsurilor de stimulare a economiei au conturat deja o strategie de ieşire din starea de urgenţă pe etape. În ceea ce priveşte sectorul imobiliar, majoritatea ţărilor europene şi-au concentrat strategia iniţială în jurul redeschiderii retailului în diverse forme, precum şi a repornirii sistemului de învăţământ.

Citeşte şi Amânarea ratelor la credite, noi precizări făcute de autorităţi. Care este ultima zi pentru depunerea cererii

Majoritatea planurilor de relaxare care urmează stării de urgenţă prevăd redeschiderea magazinelor şi punctelor de vânzare cu amănuntul, centrelor de bricolaj, de grădinărit şi de înfrumuseţare.

În cea mai mare parte din cazuri, repornirea sectorului de HoReCa va urma la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie„, spun specialiştii de la Colliers International.

Ei sunt de părere că anumite ţări europene au în acelaşi timp şi o strategie privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, grădiniţele având prioritate în raport cu instituţiile de învăţământ primar şi secundar, ceea ce oferă părinţilor posibilitatea să revină la serviciu. În Europa de Sud, însă, inclusiv în România, planurile actuale prevăd redeschiderea unităţilor de învăţământ în toamnă.

Foarte puţine ţări au definit politici explicite pentru întoarcerea la birou sau au oferit îndrumări pentru utilizarea transportului în comun, cu excepţia obligativităţii din multe ţări de a folosi măşti de protecţie. Ţările care au anunţat măsuri în acest sens impun limite privind numărul de persoane care pot călători în acelaşi timp prin mijloace de transport, pentru a menţine distanţarea socială. Cu excepţia Cehiei, graniţele naţionale rămân închise, iar călătoriile în ţară sunt restricţionate”, spune Laurenţiu Lazar, managing partner la Colliers International, potrivit sursei citate.

Una dintre cele mai importante măsuri luate de România pentru redresarea mediului de afaceri a fost sprijinul direct pentru finanţarea IMM-urilor, microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici. În acelaşi timp, Executivul a permis companiilor care nu au datorii la bănci să solicite amânări la plata ratelor cu condiţia să deţină un certificat emis de Guvern care confirmă o scădere majoră a activităţii în martie, cauzată de intrarea în starea de urgenţă.

Citeşte şi Mâncarea s-a scumpit în România, pe fondul crizei COVID-19. Pe ce plătim mai mult şi cine câştigă în vreme de pandemie

De asemenea, plata anumitor taxe poate fi amânată, iar unele penalităţi pentru întârzieri la plata taxelor au fost anulate.

Autorităţile au decis şi să acopere plata şomajului tehnic până la 75% din salariul mediu brut pentru persoanele a căror activitate nu a fost necesară în această perioadă, probabil cea mai accesată facilitate oferită până acum. 

Deşi cele mai multe măsuri au fost orientate către IMM-uri, oficialii au declarat, de asemenea, că vor oferi ajutor şi pentru companii mai mari. Concret, pentru sectorul imobiliar, o nouă lege adoptată de Parlament, care trebuie ratificată de preşedinte, oferă proprietarilor de spaţii imobiliare posibilitatea să nu plătească impozit pe veniturile din chirii pe parcursul anului 2020, dacă reduc chiriile.

Citeşte şi Orban anunţă când vor fi reluate toate activităţile economice fără restricţii

Unele dintre cele mai mari ţări europene au luat măsuri economice ample pentru a-şi proteja economia şi inclusiv sectorul imobiliar. În Italia, a fost emis un decret care prevede un credit fiscal – 60% din chiria din martie 2020 pentru magazine şi buticuri, măsură care ar putea fi extinsă. În Franţa, o lege protejează IMM-urile împotriva evacuării dacă nu pot face faţă plăţii chiriilor sau a taxelor de servicii, începând cu 12 martie, pe o perioadă de până la 2 luni după ieşirea din starea de urgenţă. În Germania şi Marea Britanie, guvernele au impus un moratoriu în ceea ce priveşte evacuările, în timp ce în Ungaria evacuările sunt suspendate până la sfârşitul stării de urgenţă. Grecia a făcut eforturi pentru reducerea chiriilor, oferind măsuri compensatorii proprietarilor, iar în Austria au fost oferite subvenţii pentru chirii de către stat dacă anumite condiţii au fost îndeplinite.


loading...