Florin Cîţu promite salarii mai mari: „Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite”

Premierul anunţă veşti bune pe bandă rulantă, de la creştere economică, la salarii mai mari, în condiţiile în care România se apropie de un deficit bugetar de 50%.

22 iul. 2021, 10:55
Florin Cîţu promite salarii mai mari: „Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite”

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la o dezbatere organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, că România trebuie să renunțe la a fi atractivă prin salariile mici pe care trebuie să le plătească firmele care vin în țară.

„Romania trebuie sa treaca la nivelul urmator. Cum schimbam paradigma? Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt simple. Trecem la un mod de dezvoltare economica in care locurile de munca sunt bine platite, deci atractivitatea Romaniei nu o sa mai fie cu locuri de munca ieftine pentru tipuri de munca care nu aduc valoare adaugata mare. Schimbam lucrurile, trecem la locuri de munca bine platite care aduc valoare adaugata mare. Pentru a fi competitivi azi la nivel global, trebuie sa te duci in aceasta directie, unde ai valoare adaugata mare si marja de profit mare. Asta inseamna forta de  munca calificata, pentru asta pregatim terenul si in Romania”, a declarat Florin Cîțu.

Participarea premierului Florin Cîțu la evenimentul ”Grand Matinal Digital”, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România

Participare la evenimentul ”Grand Matinal Digital”, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România

Posted by Florin Cîţu on Wednesday, July 21, 2021

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la o dezbatere organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, că România va reduce termenele pentru realizarea de investiții străine. „Ne uitam la ce a fost prost facut. De ce au ocolit pana acum investitorii Romania? O parte, este adevarat, ca legislatia a fost usor interpretabila. Da, si eu ma uit la indicatorii globali de competitivitate pentru Romania. Este lucrul cel mai simplu de unde ne putem lua idei pentru a reforma economia. Si acolo Romania sta cel mai prost la autorizarea si avizarea investitiilor. Poti sa iti deschizi o firma in 3-4 zile in Romania, dar ca sa ii dai drumul investitiei poate dura pana la 1 an, 1 an jumatate. Vom reduce toate aceste termenepentru a face legislatia mult mai prietenoasa pentru investitori straini”, a declarat premierul.

Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu, care precizează, ”ca să înţeleagă şi PSD-iştii”, că aşa creşte puterea de cumpărare.

Florin Cîţu susţine că în 2021 a crescut puterea de cumpărare: „Ca să înţeleagă şi PSD-iştii”

”Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei. În fiecare lună. Asta inseamnă că fiecare leu câştigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri). Ca să înţeleagă şi psd-iştii: aşa creşte puterea de cumpărare”, a scris premierul Florin Cîţu pe Facebook, invocând date de la BNR şi de la Institutul Naţional de Statistică.

El răspunde astfel acuzaţiilor constante venite din partea PSD coform cărora puterea de cumpărare a românilor scade.
Conform minutei şedinţei de politică monetară din 7 iulie a Consiliului de administraţie al BNR, rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,24 la sută în aprilie 2021, de la 3,05 la sută în martie, şi la 3,75 la sută în luna mai, urcând astfel deasupra intervalului ţintei ceva mai devreme decât s-a anticipat.

Scandalul DOCUMENTULUI legat de folosirea resurselor în campania PNL se amplifică. Florin Cîţu: „Nu mi-a fost prezentat, nu comentez fiţuici”

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în luna mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%), iar comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%, relevă cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la o dezbatere organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, că își propune ca până în 2028 România să nu mai fie în coada clasamentului la PIB pe cap de locuitor.
„Eu imi propun un lucru care nu s-a intamplat in ultimii 30 de ani de zile. In ultimii 30 de ani, Romania a fost, pe PIB per capita, la coada Europei. Eu imi propun ca pana in 2028 sa trecem peste cateva tari, nu stiu, 5, 6, 7 tari, sa nu mai fim la coada Europei in ceea ce priveste PIB per capita”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu este adeptul introducerii banului public în cercetare fără a fi obţinute rezultate, menţionând că acest lucru este valabil şi pentru educaţie şi sănătate. El crede că românii trebuie să le ceară guvernanţilor ca investiţiile din bani publici să se vadă şi în rezultate.

Cîţu: Nu sunt adeptul introducerii banului public oriunde

Florin Cîţu a afirmat, joi, în intervenţia sa la evenimentul „Grand Matinal Digital”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, că nu se poate face dezvoltare fără capital uman.

„Nu poţi să faci dezvoltare fără capital uman care să vină să susţină această dezvoltare. Chiar dacă vorbim de digitalizare, până la urmă tot ai nevoie de capital uman calificat. Şi aici avem două probleme, una pe termen scurt, cantitativ, de unde luăm forţă de muncă să susţinem creşterea economică pe termen scurt şi a doua este pe termen mediu şi lung, calitativ. Şi aici avem România educată. România educată este un proiect care va da rezultate cam în 15-20 de ani, nu le vom vedea astăzi. Dar este important să le asumăm, aceste reforme, şi eu cred că este nevoie de presiunea continuă a sectorului privat ca aceste reforme să fie menţinute. (…) Am inclus reformele în PNRR ca să mă asigur că orice Guvern ar veni după 2028, până în 2026 rămânem noi, dar în viitor ne asigurăm că aceste reforme vor fi făcute. E nevoie de această predictibilitate şi aşa dăm predictibilitatea când includem reformele în acte normative”, a declarat premierul.

El consideră că trebuie introdus principiul competitivităţii în toate sectoarele economice, inclusiv în cercetare.
„Trebuie introdus un principiu al competitivităţii pentru resurse în toate sectoarele din economie, inclusiv în cercetare. Cei care doresc să facă cercetare trebuie să fie competiţie între ei pentru resurse, dacă aceste resurse vin de la stat sau din sectorul privat. Doar cei care dau rezultate vor putea să meargă mai departe. A finanţa doar de dragul finanţării de la buget nu cred că este o soluţie. Trebuie să găsim acele centre unde se poate face dezvoltarea prin cercetare şi în funcţie de rezultate putem să introducem mai multe resurse. Nu sunt adeptul introducerii banului public oriunde doar pentru că i se spune unui domeniu cercetare şi trebuie să investim în cercetare fără să avem rezultate. Nici în educaţie nu vreau să mai investim fără rezultate, nici în sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate. Trebuie să cerem de la guvernanţi ca aceste investiţii din bani publici să se vadă şi în rezultate”, a mai transmis Florin Cîţu.

Florin Cîțu: Vom trece la economie verde dacă primim bani de la UE

Premierul a subliniat că ţara noastră face eforturi „foarte mari ” în ceea ce priveşte tranziţia de la energie poluantă către energie verde, dând ca exemplu situaţia privind Valea Jiului.

Viteza cu care România va face tranziţia către o economie verde va fi diferită faţă de cea a altor ţări UE, iar susţinerea partenerilor europeni va trebui să fie mai mare pentru ţara noastră, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu

„Aici, discuţiile pe care le avem cu partenerii din Comisia Europeană sunt foarte clare, din punctul meu de vedere, viteza depinde de modul în care facem acest lucru. Trebuie să ne gândim că există un cost social pe care nu putem să-l aruncăm asupra cetăţenilor în acest moment, trebuie să ne gândim la măsuri prin care să-i ajutăm pe oameni să meargă mai departe”, a adăugat Cîţu,