Florin Cîțu răspunde la acuzațiile legate de achiziția vaccinurilor: ​Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut contractele

Președintele Senatului, Florin Cîțu a avut o primă reacție privind acuzaţiile aduse de președintele PSD, Marcel Ciolacu, legate de achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier.

19 apr. 2022, 13:02
Florin Cîțu răspunde la acuzațiile legate de achiziția vaccinurilor: ​Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut contractele

Florin Cîțu a explicat că programul de achiziție a dozelor de vaccin a fost un lucru decis de Uniunea Europeană în 2023. „Putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”, a declarat Cîțu.

„Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştim toată lumea că a fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont”, a spus el.

Președintele Senatului a afirmat că nu vede legătura cu premierul când achizițiile au fost făcute de Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor.

„Putem să ne uităm la toate aceste contracte și să vedem dacă avea cineva interese acolo. Banii pe dozele de vaccin se duceau către Comisia Europeană și începem cu Ursula să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele. Eu aș vrea să știu pentru români de ce iertăm 100 de milioane de lei când nu avem bani la buget (…) De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai spus Cîţu.

Marcel Ciolacu a declarat, în urmă cu câteva zile, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români. Ciolacu a acuzat că fostul Guvern a făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.

”Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români, în mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România.

Vreau şi eu să explice aceşti oameni în faţa procurorilor, cum au făcut comandă de încă 40 de milioane de doze de vaccin. E o incoerenţă de logică. (..) Eu ce pot să spun foarte clar este, ca oameni politici, trebuie să vii să dai explicaţii. Pe urmă, dacă ai avut interese sau nu ai avut interele, mi-e greu să cred că nu ai avut interese la suma de 630 de milioane”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Citește și Marcel Ciolacu solicită DNA anchetarea lui Vlad Voiculescu şi Dan Barna în cazul achiziţiei de vaccinuri: „S-au cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români”