CCR a înregistrat sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR. Se va analiza după 15 septembrie

Florin Cîţu a făcut, miercuri, anunţul prin care strânge rândurile pentru a nu fi înlăturat de la Putere. Premierul le-a trasat parlamentarilor PNL să nu participe la lucrările Parlamentului care au legătură cu moţiunea de cenzură USR PLUS şi AUR. Ulterior, premierul Cîţu a anunţat că Guvernul a sesizat CCR pentru conflict juridic între Guvern şi Parlament.

08 sept. 2021, 18:29
CCR a înregistrat sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR. Se va analiza după 15 septembrie

UPDATE

: Curtea Constituţională a României a dispus miercuri ca, până la data de 15 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului Florin Cîţu cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

Ulterior, după ce părţile îşi vor exprima punctul de vedere, Curtea Constituţională va stabili termenul pentru dezbaterea pe fond a sesizării.

UPDATE: Curtea Constituţională a României (CCR) a înregistrat, miercuri, sesizarea Executivului cu privire la un posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, au declarat, pentru Agerpres, surse din CCR. Instanţa constituţională urmează să stabilească un termen pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament.

Florin Cîţu încearcă să blocheze moţiunea de cenzură. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu un conflict juridic între Guvern şi Parlament.

DOC

„Asta CCR decide. Vedem când vom avea răspunsul. Depunem astăzi sesizarea. Se ocupă cabinetul”, a declarat premierul Florin Cîţu, la Ploieşti.

Ştirea iniţială:

Premierul a anunţat, miercuri, după o şedinţă a PNL, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu un conflict juridic între Guvern şi Parlament.

„Guvernul va sesiza CCR pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii privind modul în care au fost depuse aceste semnături. A doua oară au revenit cu semnăturile. Asta înseamnă acceptarea tacită a faptului că prima dată au fost semnăturile nelegale. Vom sesiza CCR care să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia. Până la urmă, este singura instituţie asupra respectării Constituţiei.

Ar fi o premieră în România în ultimii 30 de ani de zile să participăm la această mascaradă. Mergem mai departe şi vine o decizie a Curţii care spune că totul a fost ilegal. Ce facem atunci?

Trebuie să avem o decizie a CCR. Cred că astăzi este depusă. Dacă Curtea spune că a fost legal depusă, procedurile curg şi merg mai departe”, a anunţat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Florin Cîţu: Parlamentarii PNL nu vor participa la plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului sau la BPR

Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului Guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se vor supune sancţiunilor statutare, a transmis Florin Cîţu după şedinţa conducerii PNL.

„Se mandatează parlamentarii PNL să nu participe la plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, la şedinţele BPR unde se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS şi AUR, depusă nelegal până la verificarea legalităţii semnăturilor”, a spus Florin Cîţu, care a ţinut să completeze că „PNL nu va face Guvern cu PSD”.

Cîţu spune ce riscă Orban pentru că a convocat Plenul reunit al Parlamentului

„Vreau să vedem întâi dacă a încălcat statutul prin această convocare. Dacă este o convocare nelegală şi împotriva statutului şi a PNL, după aceea vor fi sancţiuni. (…) Nu am discutat nici înainte, nici după (cu Ludovic Orban despre moţiunea de cenzură)”, a

Florin Cîțu, reacție după avertismentul Agenției de Rating Fitch în plină criză politică: ‘Putem să reducem deficitul bugetar’

„Discut cu agenţiile de rating. Le voi explica că programul de reformă merge mai departe. PNL este un partid responsabil care nu este format din copii răsfăţaţi care îşi iau jucăriile şi pleacă la prima problemă, un partid interesat de reformare României”, a explicat premierul.

Citeşte şi: Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS – AUR, citită joi în plenul Parlamentului

Florin Cîţu explică ce se întâmplă cu relaţia cu USR PLUS

„Trebuie să terminăm cu ipocrizia din politica română. Nu poţi să faci coaliţie în Parlamentul României cu AUR şi PSD. Asta este acum majoritate care vrea să dea acum un Guvern jos – Guvernul PNL.  Şi apoi să spui că revenim aşa cum au fost lucrurile.

Trebuie să judecăm foarte bine fiecare acţiune. PNL nu poate fi şantajat. Când te aliezi cu duşmanul numărul 1 al PNL, PSD, şi vrei să dai jos un Guvern PNL, lucrurile se complică. Există cale de discuţie în continuare. Se pot retrage semnăturile celor de la USR de pe această moţiune toxică în care s-au aliat cu AUR şi PSD. Împreună vor să-şi dea jos propriul Guvern”, le-a transmis Cîţu celor de la USR PLUS.

Florin Cîţu a explicat şi de ce a decis să trimită la Cotroceni demisiile miniştrilor USR PLUS.

„Am vrut să-i scot eu din ridicol pe colegii de la USR, să nu aibă moţiune depusă împotriva propriilor oameni. Nu se poate poate ca un parlamentar să depună moţiune împotriva sa.

Dragnea a făcut acest lucru. I-am scos din ridicol astăzi. Am acceptat demisiile. Astăzi poate să depună o moţiune care este împotriva propriului Guvern. Cel puţin ei nu mai sunt în Guvern.

Calea cea mai simplă ar fi fost ca acum o săptămână să avem un nou ministru al Justiţiei şi imediat rezolvam. S-a mers mai departe. Nu s-a vrut!”, a mai spus Florin Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîțu: „Vom avea o revoluție astăzi în PNL! Cine face demersuri împotriva propriului guvern se va supune consecințelor”