Florin Cîțu vorbește despre explozia prețului la carburanți: Consiliul Concurenţei ar trebui să ne spună!

Florin Cîţu spune că preţurile la carburanţi nu scad pentru că există cerere și este un lucru normal. Acesta adaugă că dacă scăderea nu se produce pentru că există un cartel, atunci Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină.

16 oct. 2021, 17:09
Florin Cîțu vorbește despre explozia prețului la carburanți: Consiliul Concurenţei ar trebui să ne spună!

Florin Cîțu vorbește despre explozia prețului la carburanți. Premierul a adăugat că este nevoie de o investigaţie a Consiliului Concurenţei în acest domeniu.

Florin Cîțu vorbește despre explozia prețului la carburanți: Consiliul Concurenţei ar trebui să ne spună!

“Preţurile la carburanţi…poate ar trebui Consiliul Concurenţei să facă acea anchetă să ne spună din când în când dacă lucrurile sunt OK acolo şi ele sunt determinate chiar de piaţă. Pentru că altfel este o piaţă liberă, dar şi eu ca şi dumneavoastră văd că atunci preţul petrolului creşte, imediat creşte preţul la pompă, dar atunci cînd preţul petrolului scade, nu scade preţul la pompă. Este cumva o asimetrie şi sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel sau ceva, ci este cumva un lucru în piaţă, determinat de cererea care nu scade.

Dacă preţurile nu scad pentru că există cerere mare, înţeleg, dacă ele nu scad pentru că există un cartel, atunci Consiliul Concurenţei ar trebui să ne spună. E nevoie de o investigaţie, e nevoie ca oamenii să ştie şi atunci Consiliul Concurenţei are datoria să vină cu un raport să le spună românilor, se întâmplă acest lucru pentru că avem o cerere prea mare în economie, asta înseamnă că economia funcţionează. Sau se întâmplă pentru că avem un cartel şi atunci trebuie sancţionaţi”, a conchis Cîțu.

Cîțu ia în calcul reducerea TVA la facturile de energie pentru IMM

Acesta a fost întrebat, de asemenea, ce presupune plafonarea preţurilor energie.

“Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni. Am vorbit în această dimineaţă cu ministrul Energiei. Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni la comisie. Am discutat şi lucruri suplimentare, au mai venit câteva idei cu care sunt de acord. Dacă Ministerul Finanţelor este de acord s-ar putea ca temporar pentru o perioadă de şase luni sau până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii. Deci, temporar, dacă Ministerul Finanţelor spune că este OK să facem acest lucru,  am putea să reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru IMM-uri. Este o măsură care ne-a fost prezentată astăzi, că da, este bună, să vedem dacă putem să facem acest lucru temporar, deci doar până la sfârşitul lui martie şi dacă Ministerul Finanţelor este de acord”, a declarat premierul interimar. 

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale primarilor. Florin Cîţu: „Există o reformă a sistemului de pensii, aceste pensii sunt incluse acolo”