Florin Cîţu vrea pace în coaliţie. „Nu cred că îşi permite cineva din PSD să atace PNL”

Preşedintele PNL a declarat, joi, că ia sub formă de "rezervă" atacurile venite din partea ministrului Finanţelor şi a preşedintelui PNL deoarece a fost convenit în coaliţie că "nu va mai fi niciun atac împotriva niciunui membru al PNL din partea PSD". De asemenea, Florin Cîţu s-a arătat "îngrijorat" de creşterea inflaţiei şi a dobânzilor în România deoarece acest lucru înseamnă "o frânare a economiei".

27 ian. 2022, 12:55
Florin Cîţu vrea pace în coaliţie. „Nu cred că îşi permite cineva din PSD să atace PNL”

Florin Cîţu a reacţionat ca urmare a replicilor venite din partea PSD şi a ministrului de Finanţe, Adrian Câciu.

„Nu cred aşa ceva pentru că aseară la coaliţie a fost spus foarte clar că nu se va mai ataca, nu va mai fi niciun atac împotriva niciunui membru al PNL din partea PSD. Daţi-mi voie să iau sub formă de rezervă ceea ce spuneţi pentru că nu cred că îşi permite cineva din PSD să atace PNL.

Nu cred că domnul Ciolacu, preşedintele PSD, a atacat un ministru al PNL azi, după ce aseară am avut o discuţie clară în care am spus că nu atacăm pe nimeni”, a declarat președintele PNL.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, replici acide în scandalul cu Florin Cîţu. „Să depăşim zona de fandoseli. Încercările de a duce discuţiile în altă zonă mă lasă rece”

Florin Cîţu avertizează: „Când vorbeşti despre recesiune în piaţa financiară, se spune că deja suntem în recesiune”

„Referitor la remarcile despre FMI, recesiune, dobânzi şi inflaţia, aş vrea să vă aduc aminte că nu am pomenit niciodată FMI sau recesiune. Orice economist care lucrează în piaţa financiară ştie foarte bine că atunci când un ministru menţionează FMI sau recesiune, asta înseamnă că s-a discutat deja în ministerul respectiv sau s-a discutat cu instituții internaţionale şi despre FMI şi despre recesiune.

De aceea nu am spus nimic niciodată pentru că este un semnal îngrijorător din partea unui ministru să menţioneze astfel de lucruri în spaţiul public.

E o cutumă atunci când vorbeşti despre recesiune în piaţa financiară, se spune că deja suntem în recesiune. Vreau să cred că nu a fost făcută o declaraţie de la un minister atât de important şi chiar de la ministru care să menţioneze cele două lucruri – FMI şi recesiunea”, a precizat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Numirea lui Marcel Boloş la Ministerul Digitalizării, validată de PNL. Anunţul lui Florin Cîţu

Florin Cîţu: „Rata inflaţiei este cu mult peste ţinta pe care şi-a asumat-o BNR”

„Am spus doar că sunt îngrijorat de direcţia în care mergem şi nu doar eu, ci şi românii. Rata inflaţiei este cu mult peste ţinta pe care şi-a asumat-o BNR. Nu o spun eu, o spune Banca Centrală.

O inflaţie de 8,2% la finalul anului trecut, o rată a inflaţiei care cred eu că va creşte în perioada următoare şi s-ar putea să ajungă la 10%. E o rată a inflaţiei foarte mare.

În guvernarea pe care am condus-o şi în guvernarea liberală, ţin minte că rata inflaţiei nu a fost cea mai mare din UE. Când am preluat guvernarea, rata inflaţiei era cea mai mare din UE. Dobânzile erau mari când am preluat guvernarea.

Îmi aduc aminte că ne-am împrumutat la dobânzi negative de două ori, o performanţă pe care am făcut-o înaintea Marii Britanii, o ţară cu o istorie financiară foarte mare, şi am reuşit să facem acest lucru”, a mai afirmat liderul liberal.

Florin Cîţu: „Dobânzile s-ar putea să crească şi, Doamne fereşte, dacă se duc peste 10% chiar avem o problemă”

„Sper şi vreau să cred că şi acum se poate face aşa ceva. E nevoie de ambiţie, de cunoaştere, de curaj, dar poţi să te împrumuţi la dobânzi negative dacă dai pieţelor financiare o perspectivă de încredere.

Mesajul meu este unul foarte clar. În momentul în care încep să crească dobânzile, se pare că există o neînţelegere sau creşte neîncrederea din partea instituţiilor care te finanţează.

Nu aş lua foarte uşor faptul că inflaţia este mare în România, că dobânzile au crescut pentru că o inflaţie mare, oricât am vrea noi să ne ascundem înseamnă angrenarea de cereri din partea angajaţilor de salarii mai mari, ceea ce este normal. Vom vedea apoi o creştere a dobânzilor, pentru că o creştere real pozitive sunt cele care atrag investiţii, nu cele real negative.

Nimeni nu vrea să investească bani atunci când are un randament negativ.

Şi dobânzile s-ar putea să crească şi, Doamne fereşte, dacă se duc peste 10% chiar avem o problemă. O creştere a dobânzilor înseamnă şi o frânare a economiei, de aceea am fost eu îngrijorat.

Şi agenţia Fitch este îngrijorată, dar ca să să nu mai fie nimeni îngrijorat trebuie o perspetivă. Trebuie să vedem în ce direcţie ducem această economie”, a mai precizat Florin Cîţu.