Florin Cîțu vrea să introducă mandat de cel mult șase ani pentru unele funcții de conducere din administrația locală și centrală

Premierul României, Florin Cîțu, face declarații de ultim moment în această seară, de la ora 21.

18 feb. 2021, 21:26
Florin Cîțu vrea să introducă mandat de cel mult șase ani pentru unele funcții de conducere din administrația locală și centrală

„Voi propune luni, ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere, secretar de stat, secretar adjunct, să fie pe mandat, de maxim 6 ani, ca în toate țările europene. Trebuie să ne uităm și să intrăm în interiorul legii salarizării unitare. Și acolo vor fi mai multe lucruri care se vor modifica. Voi propune luni in coaliție ca în administrația publică locală și centrală anumite funcții de conducere, precum director general, secretar general, secretar general adjunct să fie pe mandat, mandat de maxim 6 ani, la 3 ani de zile cu reînnoire a mandatului și evaluare, ca în toate țările dezvoltate în administrație. Trebuie să începem să avem o administrație publică responabilă. Mai mult, vreau o rotație, după două mandate trebuie să te muți în alt departament. Trebuie să avem un corp de funcționari publici performanți”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Cîțu, despre veniturile bugetarilor: ‘Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla’

Florin Cîțu a fost întrebat, la Digi 24, dacă veniturile bugetarilor o să scadă în 2021, iar premierul a răspuns: ”vom vedea ce se va întâmpla!”.

”Sunt domenii în care sunt 30%, sunt domenii în care sunt mai mult de 30%. Din anvelopa salarială, sporurile reprezintă 30%. Noi am decis să menținem veniturile la nivelul lunii decembrie 2020. Eu vreau să facem reformă în administrație, modul în care oamenii sunt evaluați.

Am plafonat salariile. Legea salarizării a trecut prin Parlament, iar orice corectare se va face tot în Parlament. De unele sporuri știam. Toate organismele internaționale, agențiile de rating, Comisia Europeană, ne-au atras atenția că dacă mergem în acest ritm nu vom putea plăti nici pensii, nici salarii.

Și în 2021 vom avea o economie performantă, vor crește veniturile celor din sectorul privat, vom avea o inflație în scădere. Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla.”, a declarat Florin Cîțu.

Citiți și Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre sporuri: Veniturile bugetare trebuie să se lege de performanțe

Citiți și Florin Cîţu, despre ancheta în cazul incendiului de la ATI Piatra Neamţ. „Am primit un raport preliminar cu care nu am fost foarte fericit”

Citiți și Florin Cîțu a anunțat că vineri are loc ședința pentru aprobarea bugetului pe 2021. „Trebuie să facem reformă din temelii”