Departamentul de Stat SUA bagă coaliţia PSD-ALDE în şedinţă. Parlamentul şi Ministerul Justiţiei îşi pasează legile justiţiei

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, şi Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, pasează de la unul la altul paternitatea modificării legilor justiţiei, proces criticat dur în comunicatul Departamentului american de Stat. Liderii PSD ţin o întâlnire de urgenţă după mesajul Departamentului de Stat, după care vor avea o poziţie publică. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, s-a întâlnit cu Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, pentru a discuta pe subiect.
Filip Stan
28 nov. 2017, 09:14
Departamentul de Stat SUA bagă coaliţia PSD-ALDE în şedinţă. Parlamentul şi Ministerul Justiţiei îşi pasează legile justiţiei

UPDATE Parlamentul României a răspruns printr-un comunicat „al președinților celor două Camere ale Parlamentului” că Statele Unite trebuie să aibă încredere în România şi că demersurile de modificare a legilor justiţiei au legătură doar eliminarea abuzurilor din sistemul judiciar.

Citeşte şi: Parlamentul răspunde criticilor SUA: Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat sunt de neînţeles

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, referitor la comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind modificările la legile justiţiei, că Departamentul se exprimă cum şi cât i se permite, dar nimeni nu poate lua Parlamentului dreptul de a legifera.

„Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite. Am citit comunicatul şi găsesc două direcţii de exprimare: prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, ar putea slăbi independenţa. Se referă a pachetul de legi care se află în procedută parlamentară. Eu vă spuneam şi cred că până la urmă ne exprimăm preocupări, dar Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de Mediafax.

Tudorel Toader susţine că membrii comisiei speciale vor avea în vedere adoptarea unor reglementări echitabile.

„A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea nu se mai referă la tot pachetul, ci doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupţiei. Prima parte se referă la tot pachetul, partea finală la anumite soluţii legislative pe care comisia specială le are în considerare şi procedura de legiferare probabil că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile”, a mai spus Toader.

Citeşte şi: Departamentul de Stat al SUA: Propunerile pentru legile justiţiei slăbesc statul de drept şi periclitează lupta impotriva corupţiei

Dacă ministrul Justiţiei face trimitere la Parlament, unde se află proiectul de modificare a legilor justiţiei, Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, atribuie paternitatea proiectului ministerului Justiţiei.

Întrebat de ce crede că a trimis Departamentul de Stat al SUA solicitarea de respingere a modificării legilor justiţiei, Iordache a spus că nu ştie.

„Nu ştiu de unde, dar se face referire la legile propuse de Guvern. Faţă de legile propuse de Guvern, eu şi colegii care am semnat iniţiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenţei Justiţiei şi, în acelaşi timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a afirmat Florin Iordache.

El a spus că, în urma solicitării de către Departamentul de Stat al SUA de respingere a modificărilor la legile Justiţiei, nu a avut o discuţie cu liderul PSD Liviu Dragnea, dar a precizat că va avea o discuţiei cu liderii social-democraţi în cursul zilei.

„Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni şi alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independenţa Justiţiei, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupţiei, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi. Noi nu am discutat până acum decât de nişte chestiuni care vizează separarea carierei magistraţilor, am discutat despre întărirea independenţei şi a judecătorilor şi a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare şi în cariera magistraţilor şi sper să ajungem şi la legea răspunderii magistraţilor. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a mai spus Iordache, conform News.ro.

Florin Iordache amai preciuzat că dezbaterile pe modificările respectivelor acte normative vor continua ”fără îndoială”, susţinând că legile dezbătute în comisie sunt diferite de ceea ce a trimis Guvernul şi precizând că nu ştie de ce Departamentul de Stat al SUA a solicitat respingerea acestora pe motiv că ar afecta independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

”Fără îndoială, noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a declarat Florin Iordache.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu discută cu ministrul de Externe, după poziţia Departamentului de Stat al SUA

În acelaşi timp, liderii PSD se vor întruni într-o şedinţă pentru a discuta mesajul şi pentru a decide o poziţie publică, a anunţat Codrin Ştefănescu, secretarul general PSD, după o întâlnire marţi dimineaţă cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„A fost o întâlnire prietenească. (…) A fost o întâlnire de dimineață, cu președintele aliaților noștri. (…) (Despre mesajul Departamentului de Stat — n.r.) o să discutăm la ora 12,00 și o să avem o poziție publică”, a precizat Ștefănescu, după ce a ieșit din biroul președintelui Senatului.

Teodor Meleşcanu a ajuns marţi dimineaţa la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discuţiile având loc în contextul poziţiei publice a Departamentului de Stat al SUA cu privire la modificările aduse pachetului de legi în Justiţie.

După o oră şi jumătate de discuţii, Teodor Meleşcanu ca anunţat că va fi o comunicare publică din partea Parlamentului României ca reacţie la criticile Departamentului de Stat al SUA.

“O să fie o comunicare publică din partea Parlamenului”, a declarat Teodor Meleşcanu la ieşirea din biroul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Meleşcanu a stat aproximativ o oră şi jumătate în biroul preşedintelui Senatului. 

Potrivit unor surse, cei doi au conceput un răspuns pentru Departamentul de Stat al SUA, care să fie asumat de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi: USR şi mai multe asociaţii civice cer demisiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Parlamentului

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată „România  – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având „îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei”.

”În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a declarat ambasadorul SUA.
 

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică