Florin Iordache, la 5 ani de la OUG 13: este, în continuare, şeful Consiliului Legislativ, unde încasează 22.000 de lei lunar

La 5 ani de la controversata Ordonanţă 13, menită să-l scape pe Liviu Dragnea - la momentul respectiv preşedintele PSD - de închisoare, Florin Iordache, ministrul Justiţiei la acea vreme, ocupă încă funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

02 feb. 2022, 08:38
Florin Iordache, la 5 ani de la OUG 13: este, în continuare, şeful Consiliului Legislativ, unde încasează 22.000 de lei lunar

Chiar dacă în campania electorală din 2020 PNL a promis că îl va demite din funcţie pe Florin Iordache imediat ce se vor afla la guvernare, acesta este încă preşedintele Consiliului Legislativ, la mai bine de un an de la alegeri, timp în care a schimbat trei premieri şi două formule de guvernare.

În calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, Florin Iordache a iniţiat ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea, cu scopul de a-l scăpa de închisoare pe şeful său de partid, Liviu Dragnea. În seara zilei de 31 ianuarie, întrebat insistent de jurnalişti despre OUG 13, Florin Iordache se remarca prin celebra replica: „Altă întrebare!”. Câteva zile mai târziu, pe fondul protestelor masive de stradă, Guvernul abroga OUG 13, iar Florin Iordache demisiona din Executiv.

Spre deosebire de promisiunile neonorate ale PNL, odată cu instalarea lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD, Florin Iordache a intrat în dizgraţia noii conduceri, prin urmare nu a mai prins un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020.

Citeşte şi: Tensiuni uriașe în coaliție! Liderii politici, neînțelegeri în ședință pe tema creșterii pensiilor

Totuşi, PSD l-a impus pe Florin Iordache, în toamna lui 2020, la conducerea Consiliului Legislativ, instituţie care avizează consultativ orice proiect de lege. Astfel, fostul ministru al Justiţiei încasează lunar un salariu lunar de 22.000 de lei (4.400 de euro), potrivit News.ro.

În campania pentru alegerile legislative din 2020, liderii PNL au promis că de îndată ce vor avea o majoritate parlamentară vor modifica legea şi, odată cu actul normativ, îl vor îndepărta pe Florin Iordache de la şefia Consiliului Legislativ. Potrivit unor surse politice, liberalii aveau pregătit şi un înlocuitor: fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean.  De la finalul lunii decembrie 2020, PNL a format o majoritate parlamentară solidă alături de USR şi de UDMR, însă revocarea lui Florin Iordache din funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ nu a mai fost, în mod surprinzător, pe lista de priorităţi, deşi modificarea legii era o simplă formalitate.

Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion dă de pământ cu Nicuşor Dan după demiterea lui Arşinel. „Ar trebui să-i arătăm uşa lui Nicuşor Dan să nu-şi mai bată joc nici de bucureşteni, nici de valorile României”