Florin Piersic, mesaj pentru Draga Olteanu Matei: „Ne-ai părăsit, Chiriţa mea şi poporului ăstuia trist azi”

Florin Piersic a transmis un mesaj pentru regretata actriţă Draga Olteanu Matei, care s-a stins din viaţă miercuri, 18 noiembrie 2020, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, unde era internată. Colegul său de scenă şi-a luat rămas bun, printr-un mesaj emoţionant, postat pe reţelele de socializare.

18 nov. 2020, 21:32
Florin Piersic, mesaj pentru Draga Olteanu Matei: „Ne-ai părăsit, Chiriţa mea şi poporului ăstuia trist azi”
Florin Piersic şi-a luat rămas bun de la Draga Olteanu Matei

Florin Piersic, mesaj pentru Draga Olteanu Matei. Actriţa, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare.  Va fi înmormântată, duminică, la Piatra Neamţ.

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933.

Citeşte şi: Draga Olteanu Matei a murit. Marii actori români o plâng: Draga era doar bucurie

Florin Piersic, mesaj pentru Draga Olteanu Matei

Draga mea Dragă și iar Dragă, ne-ai parasit! Chirita mea și a poporului ăstuia trist astăzi de plecarea ta, parteneră de scenă si actriță minunată, eu, “mândrul” tău – cum m-ai botezat-îti voi duce lipsa, la fel ca și “fratelui” tău de o viață, Amza Pellea pe care sper că astăzi l-ai întâlnit împreună cu iubitul tău soț, doctorul Matei.

Și du-le dorul meu lui Moraru si Dinica. Te iubesc, scumpa mea!

Florin Piersic„, a scris actorul pe pagina sa de Facbook.

Draga mea Dragă și iar Dragă, ne-ai parasit! Chirita mea și a poporului ăstuia trist astăzi de plecarea ta, parteneră…

Publicată de Florin Piersic pe Miercuri, 18 noiembrie 2020

Cine a fost Draga Olteanu Matei

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

Citeşte şi: Mărturia cutremurătoare a actriţei Draga Olteanu Matei, în ultimul interviu: Cine ajunge la capăt scapă. Sunt în stare să fac orice numai să nu mă mai nasc!

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ. La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care:

Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”.

În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.

Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.


loading...
Partenerii noștri