Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: „Adoptarea proiectului privind autonomia ţinutului secuiesc este un troc politic PSD-UDMR”

Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomiaŢinutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD şi UDMR, afirmă liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, conform News.ro.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 07:41
Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: „Adoptarea proiectului privind autonomia ţinutului secuiesc este un troc politic PSD-UDMR”

„Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomiaŢinutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD şi UDMR. Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în faţa interesului naţional. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorităţii toxice a PSD şi aliaţilor săi din conducerea Camerei Deputatilor care au profitat de perioada Paştelui şi de activitatea restrânsă din parlament pentru a nu trece la vot final proiectul amintit”, afirmă Roman.

El consideră că în acest mod se procedează când o majoritate toxică vrea să treacă pe şest un proiect de lege.

„Am auzit din partea liderului PSD că proiectul nu a primit raport de la comisie. E o minciună! Acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de Administraţie Publică.A mai spus că nu a ştiut! Cum poţi să spui aşa ceva când stenograma sedintei din 23 aprilie arată alb pe negru că cel care a făcut anunţul este chiar Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Trocul acestei înţelegeri este susţinerea parlamentara de care PSD are nevoie de la UDMR pentru a-şi promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID”, declară liderul liberal.

PNL solicită PSD dezbaterea şi respingerea la Senat a acestui proiect nociv.

„Ţara este în lupta cu pandemia, iar PSD profită de aceste zile grele pentru a pune umărul la susţinerea unor proiecte care vizează federalizarea României! Asta este adevarata faţă a PSD: şi-au schimbat liderii, dar năravul a rămas acelaşi, promovarea unor politici anti-naţionale şi populiste”, conchide Florin Roman.
Senatul se reuneşte miercuri pentru a vota împotriva controversatului proiect referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc, adoptat tacit la Camera Deputaţilor, a anunşat preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi de la Consiliul Legislativ. Şi Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului

Iniţiatori sunt deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai iniţiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2018.

Regiunea autonomă va include judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş.

Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.

Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc.

Citeşte şi: Şedinţă de plen la Senat. Parlamentarii se reunesc de urgenţă pentru a respinge Legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc