Şedinţă de urgenţă la Senat. Proiectul de Lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins

Senatorii au respins cu 126 de voturi împotrivă si 9 voturi pentru proiectul de lege care a creat scandal la nivel politic între președintele Klaus Iohannis și PSD. Cu excepția UDMR, toate partidele parlamentare au votat împotriva inițiativei legislative. Reamintim că un proiect de le care prevedea acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost adoptată tacit de către Camera Deputaților.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 06:54
Şedinţă de urgenţă la Senat. Proiectul de Lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins

UPDATE: Senatorii au respins cu 126 de voturi împotrivă si 9 voturi pentru proiectul de lege

Senatul a respins, miercuri, proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, fiind 126 de voturi în favoarea raportului de respingere. Senatul a fost camera decizională, după ce iniţiativa a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

Senatorii au votat, pe rând, asupra raportului de respingere a proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Astfel, s-au înregistrat 126 de voturi pentru raportul de respingere şi nouă împotrivă.

Proiectul discutat miercuri de Senat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi de la Consiliul Legislativ. Şi Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului.

Iniţiatori sunt deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai iniţiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2018.

Regiunea autonomă va include judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş.

Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.

Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc.


Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat la începutul şedinţei extraordinare de miercuri a plenului Senatului, destinată discutării proiectului privind autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, că senatorii au obligația să apere valorile si principiile constitutionale.

„România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. As dori sa amintesc ca avem obligatia sa aparam valorile si principiile constitutionale”, a declarat Cazanciuc (PSD) in debutul sedintei de plen.

De asemenea, senatorul PSD Titus Corlatean a declarat si el că senatorii au in fata un „proiect de lege profund neconstitutional care reprezinta si o provocare rusinoasa”.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o legea care dă autonomie larga Ţinutului Secuiesc. 

„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a acuzat Klaus Iohannis.

Şi premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, în loc să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa primului ministru, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins. 

Citeşte şi: Şedinţă de plen la Senat. Parlamentarii se reunesc de urgenţă pentru a respinge Legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative din partea comisiilor avizatoare şi nu exista niciun fel de impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi şi pentru a fi respins”, a declarat Ludovic Orban, care a precizat că parlametnarii PNL nu susţin acest proiect.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că parlamentarii PSD vor vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. 

 

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR în luna decembrie a anului 2019.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.
 
Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
 
Totodată, inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu u mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.
 
De asemenea, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Citeşte şi:  

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.
 
Inițiativa va intra în dezbaterea Senatului și va avea același parcurs în comisii și apoi în plen. De precizat este că inițiativa legislativă nu poate fi adoptată tacit de camera decizională, regulamentul comun al Parlamentului dar și Constituția impune dezbaterea și votul de către cel puțin o cameră.