Florin Roman spune de ce este amânată decizia privind impozitarea pensiilor speciale la CCR: 6 din cei 9 judecători au pensii speciale

Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, susţine că amânarea de către Curtea Constituţională a unei decizii privind proiectul ce prevede impotizarea cu până la 85 la sută ridică semne de întrebare. Deputatul liberal susţine că judecătorii constituţionali tergiversează luarea unei decizii pentru că cei mai mulţi dintre aceştia, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, beneficiază de pensii speciale.

RomaniaTV.net
04 nov. 2020, 13:33
Florin Roman spune de ce este amânată decizia privind impozitarea pensiilor speciale la CCR: 6 din cei 9 judecători au pensii speciale

„Curtea Constituţională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie. Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie.

Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima dezbatere pe această speţă a avut loc pe 14 iulie, iar cea de a doua pe 30 septembrie. 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct”, a scris Florin Roman, miercuri, pe Facebook.

Pensii 2020. Impozitarea pensiilor speciale cu 85%, amânată de CCR după alegerile parlamentare

Deputatul liberal consideră că legea nu are probleme de constituţionalitate, explicând că proiectul a ţinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Florin Roman a amintit că pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2015 şi că acestea nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă.

PENSII SPECIALE. Ludovic Orban: CCR a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare

Liberalul explică faptul că, la un salariu egal şi o contribuţie egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obişnuite. De asemenea, Roman spune că pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.

„La contribuţii egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susţinut de PNL. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD şi a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea. După ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituţională. CCR a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale. PNL a redactat un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, ţinând cont de motivarea CCR. Legea a fost votată de Parlament în luna iunie. Renate Weber s-a adresat, din nou, CCR şi la fel a procedat Înalta Curte”, mai arată Florin Roman.

Claudiu Năsui (USR): Peste 3 miliarde de lei s-au dus în plină pandemie, în ultimele 4 luni, în pensiile speciale

CCR a amânat miercuri, pentru 8 decembrie, pronunţarea unei decizii pe sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, au declarat oficiali ai CCR.