PENSII SPECIALE. Ludovic Orban: CCR a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare

Premierul Ludovic Orban spune că, prin declararea ca neconstituţională a legii privind desfiinţarea pensiilor speciale, Curtea Constituţională a arătat "că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare". Mai multe, primul ministru a declarat că CCR "urmăreşte că menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale".

06 mai 2020, 16:51
PENSII SPECIALE. Ludovic Orban: CCR a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare

„Curtea Constituţională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmăreşte că menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pe principiul contributivităţii”, a afirmat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban.

El a spus că PNL a susţinut constant necesitatea ca pensiile să fie calculate după singurul principiu „just, legitim”, care este cel al contributivităţii, iar liberalii susţin ca singură excepţie pensiile de serviciu ale cadrelor militare.

„Acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o Curte Constituţională care conţine oameni care nici măcar nu ar trebui şi nu ar avea dreptul să judece astfel de sesizări pentru că ei înşişi sunt beneficiari de pensii speciale şi se află într-un vădit conflict de interese”, a mai spus primul ministru.

El a adăugat că liberalii vor încerca să refacă legea ţinând cont de observaţiile CCR, dar cu acelaşi obiectiv, calculul pe baza contributivităţii.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un „caracter profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.

Citeşte şi Majorare PENSII. Noi scenarii de creştere a pensiilor de la 1 septembrie 2020