Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români, în fals, că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump sau nu are legătură cu viaţa lor de zi cu zi. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie.

Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. Noul președinte ales al PER este Florin Secară, după ce fostul președinte, Dănuț Pop, și-a anunțat demisia.

24 feb. 2024, 14:58
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români, în fals, că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump sau nu are legătură cu viaţa lor de zi cu zi. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie.
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români, în fals, că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump sau nu are legătură cu viaţa lor de zi cu zi. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie.

PER și-a propus să fie, în toate rândurile de alegeri din 2024, principalul promotor al politicilor de mediu pe care și le doresc românii. Secară a anunțat deschiderea partidului către românii care îmbrățișează agenda ecologistă și își doresc un mediu sănătos, transmițând un mesaj puternic către tineri: „Veniți în Partidul Ecologist Român pentru a construi lumea sănătoasă și verde în care doriți să trăiți”.

Citește și: Alegeri 2024. O nouă alianță pe scena politică din România înaintea unui an electoral important. Partidul Ecologist Român a semnat un protocol cu Partidul Verde. Florin Secară: AER pentru România își dorește să promoveze tinerii și un mod de viață curat

Florin Secară, ales noul președintele al PER

În cadrul congresului de azi, s-a stabilit, pe lângă noua conducere, că PER va participa la alegerile din acest an sub sigla proprie sau, după caz, în alianțe cu alte partidele dispuse să susțină politici ecologiste.

„Ne aflăm cu toţii astăzi aici pentru că România se sufocă. Ţara noastră este asfixiată de o clasă politică indolentă, care, timp de trei decenii şi jumătate, nu a făcut altceva decât să-şi urmărească propriul interes, să-şi promoveze clientela şi să construiască un sistem care se autoperpetuează. Aşa a ajuns această ţară să fie transformată în groapa de gunoi a Europei şi să importăm deşeuri periculoase. Aşa am ajuns să respirăm cel mai poluat aer din UE.  Aşa am ajuns în situaţia în care peste 40% din gospodăriile din România să nu fie conectate la un sistem de canalizare şi peste 60% din apele menajere să nu treacă printr-un proces de epurare. Aşa s-au tăiat pădurile acestei ţări. Aşa am ajuns în situaţia să fim anunţaţi că urmează să plătim 6,7 miliarde de dolari unei obscure companii miniere canadiene care voia să otrăvească un judeţ întreg pentru a extrage aurul nostru. Aşa am ajuns cimitirul de rable second hand din UE. Peste 8 milioane de maşini înmatriculate în România au o vechime mai mare de 10 ani. Aşa am ajuns ca oraşele noastre să aibă cel mai puţin spaţiu verde per capita din UE. Să se construiască în devălmăşie fără criterii şi fără reguli. Sunt probleme structurale majore care afectează nu doar calitatea vieţii românilor, ci însăşi sănătatea lor. Copiii noştri – la naştere – au o speranţă de viaţă sănătoasă mai mică decât generaţia noastră. E tragic. Ni se oferă la schimb doar scandal politic, doar balene ucigaşe eşuate în Parlament, doar un Preşedinte care poartă de grija mediului din Africa, Asia de Sud şi America de Sud în plin sezon turistic, doar un fost ministru al Mediului care tranzacţiona certificate verzi pentru tablă să-şi pună la staul, doar un alt fost ministru al Mediului preocupat să ucidă urşii din România”, a declarat Florin Secară, președintele PER.

În opinia acestuia, în ultimii ani, partidele tradiţionale au încercat să discrediteze şi bagatelizeze discursul ecologist în România.

„Au vrut să-i convingă pe români că verde înseamnă doar scenetele Gretei cu Poliţia, că e musai să fie şi ceva LGBTQ+ pe acolo, că ecologismul se reduce la problema flatulaţiei vacilor care pasc iarbă, că în ţara asta nu se fac autostrăzi din cauza protejării gândacului de Colorado sau că nebunii care insistă cu politici verzi aruncă borcane cu ciorbă pe Mona Lisa. Au construit premeditat şi cu bani mulţi o paradigmă a miştocărelii şi au încercat să-i convingă pe români, în fals, că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump sau nu are legătură cu viaţa lor de zi cu zi. Datoria principală a Partidului Ecologist Român este să spulberăm toată această mitologie”, a mai spus președinte al partidului.

PER va milita pentru: apă şi canal peste tot, apă potabilă tratată corespunzător; servicii de salubritate la standarde înalte şi la preţuri mai mici; energie mai ieftină din surse regenerabile sau din surse nepoluante; servicii de transport în comun civilizate, ca în Occident, și drumuri care să ţină aglomeraţia rutieră afară din oraşe; oraşe fără praf şi cât mai multe parcuri; agricultură ecologică și turism ecologic.

„Ecologia nu înseamnă să ne întoarcem în Evul Mediu. Din contră, ea înseamnă să privim spre viitor, spre tehnologii moderne care îmbunătăţesc viaţa oamenilor şi care îi ajută pe aceştia în viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să le vorbim românilor despre amprenta de carbon sau despre calota polară. Suntem însă obligaţi să discutăm cu ei despre cum politici publice ecologiste pot să le îmbunătăţească viaţa de zi cu zi, să-i facă mai sănătoşi, mai fericiţi şi să aducă laolaltă comunitatea locală.  Deschizând un dialog real cu societatea civilă şi derulând campanii la firul ierbii, vorbind cu cetăţenii României, avem o şansă. Partidul Ecologist Român va fi, în toate rândurile de alegeri din 2024, principalul promotor al politicilor de mediu pe care și le doresc românii. Și vom izbândi, pentru că suntem de partea binelui, a frumosului şi, mai ales, de partea viitorului”, a mai afirmat președintele PER, Florin Secară, la congresul partidului.

Citește și: Bani pentru agricultori. Ministrul Florin Barbu anunţă plăţi de 100 de euro la hectar