Florin Zamfirescu a continuat să fie actor datorită părintelui său: „Mama s-a ținut și a fost vie până am ieșit la pensie”

Îndrăgitul actor Florin Zamfirescu a recunoscut că a rămas în actorie atât de mult timp datorită mamei sale, care i-a fost mentor și cel mai mare critic. L-a susținut necondiționat și i-a apreciat munca la adevărata sa valoare.

22 feb. 2024, 08:46
Florin Zamfirescu a continuat să fie actor datorită părintelui său: „Mama s-a ținut și a fost vie până am ieșit la pensie”
Florin Zamfirescu a continuat să fie actor datorită părintelui său: „Mama s-a ținut și a fost vie până am ieșit la pensie”

Florin Zamfirescu recunoaște că a rămas în actorie datorită mamei sale, cel mai mare critic al lui. Marele artist, ieșit acum la pensie, și-a pierdut părintele acum patru ani, când femeia avea 94 de ani. Cea care i-a dat viață l-a ajutat să-și facă meseria cu drag, pasiune și dedicare absolută, până la ultimul său spectacol de pe scena teatrului.

Citește și: Florin Zamfirescu, despre condițiile inumane în care joacă actorii în teatre: „Spectatorii aplaudau cu mănuși și aproape nu se auzeau. Nu s-a schimbat nimic”

Florin Zamfirescu a continuat să fie actor datorită mamei sale

Florin Zamfirescu recunoaște că a rămas în actorie datorită mamei sale. Acum câteva luni, îndrăgitul artist povestea cum cea care i-a dat naștere l-a ținut în lumea teatrului până ce a ieșit la pensie. Are în spate o carieră impresionantă și multe premii importante primite de-a lungul anilor.

Invitat în podcastul lui Adrian Artene, Florin Zamfirescu a povestit, emoționat, cum și-a pierdut mama. Femeia s-a stins din viață acum patru ani, pe când avea 94 de ani. Deși a suferit de mai multe probleme de sănătate de-a lungul vremii, femeia nu a vrut să plece de lângă copilul său până ce acesta nu și-ar fi încheiat cariera.

„Ciudățenia pe care n-am mărturisit-o niciodată până acum. Mama mea a trăit 94 de ani, iar acum 4 ani, la 94 de ani, s-a dus într-o lume mai bună. A murit, am avut priveghiul 3 zile și am înmormântat-o, dar zilele astea a început să nu îmi mai placă teatrul. S-a pus ca o pânză peste ochi. Noroc că aveam 70 de ani și eram deja pensionat și am zis: „Măi, eu eram ținut în meseria asta de mama”. Eu știu că tot ce făceam, film, piesă de teatru, o sunam pe mama și îi spuneam că e la televizor. Și ea îmi făcea o critică foarte serioasă, o analiză pertinentă. Ce spunea mama, așa era”, a povestit Florin Zamfirescu în podcast.

Florin Zamfirescu a mărturisit că mama lui nu ezita să-i critice activitatea, analizându-i aparițiile și oferindu-i sfaturi prețioase în ceea ce privește munca sa. De altfel, femeia era prezentă la toate spectacolele marelui actor.

„Venea la premiere și mă lua deoparte și-mi spunea. Mama mi-a fost mentor. În fața lumii eram muză. Băiatul meu e artist, dar în privat, mă lua deoparte. Parcă am scăpat din jug după moartea mamei. Noroc că mama a trăit mult, putea să moară mai devreme, s-a mai îmbolnăvit. Putea să moară la 50 de ani, iar eu aveam 25. Poate făceam altfel, cu chin, fără plăcere. Eu am făcut cu mare plăcere meseria asta pentru că mama s-a ținut și a fost vie până am ieșit la pensie. M-a trimis în lume cu această sarcină”, a adăugat Florin Zamfirescu.

Florin Zamfirescu a povestit, pentru Viva, și cum arată viața lui acum, după pensionare. Au trecut șapte ani de când s-a retras din activitate, renunțând atât la scenă, cât și la meseria de profesor. Deși artistului i-a fost greu să se adapteze noului statut de pensionar, acum este obișnuit cu liniștea, ba chiar îi place că nu mai depinde de un program stabilit de alții.

„A fost un șoc. Sunt vreo 6-7 ani. Domnule, a fost un mic șoc, pentru că a venit intempestiv. A venit un pic brusc din cauza acelei persoane al cărei nume nu am să îl mai pronunț în viața mea. (…) Dar, în afară de faptul că a fost puțin șocant, mă simt foarte bine. M-am obișnuit cu liniștea, m-am obișnuit cu lipsa de program. Adică, programul mi-l fac eu. Nu îmi mai face nimeni programul, și asta mi se pare foarte bine. M-am adaptat, mi-e bine. Nu mai sunt profesor. Am fost profesor 45 de ani. 50 de ani de actorie și 45 de ani de profesorat. Am condus clase peste clase, am actori mari… Am avut studenți care acum sunt actori mari în România. Și la care mă uit cu mare bucurie și cu care sunt în relații foarte bune, cum ar fi Emilia Popescu. Și este primul nume care mi-a venit în minte. Dar sunt foarte mulți”, spunea Florin Zamfirescu, acum câteva luni.

Citește și: Cătălina Mustață, dezvăluiri despre divorțul traumatizant de Florin Zamfirescu și despre căsnicia cu actualul soț, care i-a fost diriginte în liceu: „Dumnezeul nostru spiritual oferă adesea compensații nedreptăților”