Fluvoxamina, un medicament antidepresiv ieftin, ar ajuta bolnavii de Covid. Studiu făcut de cercetători

Fluvoxamina, un medicament antidepresiv ieftin, ar ajuta bolnavii de Covid. Mai exact, pe cei care prezintă un risc mare de spitalizare, arată un studiu care examinează medicamente ce ar putea fi foloste în lupta împotriva noului coronavirus, relatează The Assoxciated Press.

28 oct. 2021, 13:42
Fluvoxamina, un medicament antidepresiv ieftin, ar ajuta bolnavii de Covid. Studiu făcut de cercetători

Fluvoxamina, un medicament antidepresiv ieftin, ar ajuta bolnavii de Covid. Cercetătorii au efectuat teste cu privire la această pastilă împotriva depresiei şi unor tulburări obsesiv-compulsive, care reduce inflamaţia şi care părea promiţătoare în studii de mică amploare.

Citeşte şi: Bărbat mort după ce zeci de spitale l-au refuzat. Cele 43 de unităţi spitaliceşti erau pline de bolnavi Covid-19

Fluvoxamina ar ajuta bolnavii de Covid

Ei au transmis rezultatele Institutelor Naţionale americane ale Sănătăţii (NIH), care publică directive de tratement, şi speră ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să recomande această pastilă.

În cazul în care OMS o recomandă, va fi folosită larg. Sperăm ca aceasta să salveze multe vieţi”, declară unul dintre autorii studiului, dr. Edward Mills de la Universitatea McMaster din Hamilton, în Ontario.

Fluvoxamina costă patru dolari ca tratament împotriva covid-19.

Un tratament cu anticorpi IV costă 2.000 de dolari, iar tratamentul cu pastila antivirală orală experiemtală împotriva Covid-19 a laboratorului farmaceutic american Merck – molnupiravir – costă 700 de dolari.

Unii experţi preconizează o eventuală combinaţie a unor tratamente împotirva Covid-19.

Cercetătorii au testat acest antidepresiv pe un număr de 1.500 de brazilieni infectaţi recent cu noul coronavirus şi care prezentau un risc grav de îmbolnăvire din cauza altor probleme de sănătate, precum diabetul.

Aproximativ jumătate a luat antidepresivul acasă, timp de zece zile, iar celaltă jumătate un placebo.

Ei au fost monitorizaţi timp de partru săptămâni pentru a vedea dacă au fost internaţi la spital sau dacă au fost internaţi mult timp în secţii de urgenţă în timp ce spitalele erau pline.

În grupul căruia i s-a administrat fluvoxamină, 11% dintre participanţi au avut nevoie de spitalizare sau de o internare îndelungară la urgenţe, în timp ce în rândul participanţilor care au luat un placebo acest nivel a fost de 16%.

Rezultatul testului – publicat miercuri în revista Lancet Global Health – este atât de puternic, încât experţi independenţi care au montorizat studiul au recomandat oprirea acestuia mai devreme, din cauză că rezultatul este clar.

Opt medicamente au fost testate într-un proiect mai larg care a examinat dacă pot fi folosite împotriva Covid-19, potrivit News.ro.