Fluxul net de investiţii străine directe a depăşit 2 miliarde euro, în 2012

Fluxul net de investiţii străine directe a atins anul trecut nivelul de 2,138 miliarde euro, din care 795 milioane euro participaţii la capital (37,2 %) şi 1,343 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini (62,8%), conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României.
Iulian Tudor
30 sept. 2013, 10:10
Fluxul net de investiţii străine directe a depăşit 2 miliarde euro, în 2012

Soldul final al investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2012 a înregistrat valoarea de 59,126 miliarde euro, din care 39,266 miliarde euro participaţii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%) şi 19,86 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini (33,6%), informează Agerpres.

Din punct de vedere al orientării pe ramuri economice, ISD s-au localizat cu precădere în industria prelucrătoare (18,509 miliarde euro, 31,3% din total). În cadrul acestei industrii, cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (3,962 miliarde euro, 6,7% din total ISD), industria mijloacelor de transport (3,173 miliarde euro, 5,4%), metalurgia (2,899 miliarde euro, 4,9%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (2,16 miliarde euro, 3,7%) şi ciment, sticlă, ceramică (1,684 miliarde euro, 2,8%).

Pe lângă industrie, activităţi care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare şi asigurările (10,914 miliarde euro, 18,5% din totalul ISD), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (6,714 miliarde euro, 11,4%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (5,466 miliarde euro, 9,2%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (2,854 miliarde euro, 4,8%). Investiţiile în agricultură, silvicultură şi pescuit au totalizat doar 1,402 miliarde euro.

Imobilizările corporale şi necorporale, cu un sold la finele anului 2012, în valoare de 27,412 miliarde euro, reprezintă 46,4% din soldul total al ISD, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine directe, menţionează BNR.

Din punct de vedere teritorial se observă orientarea cu precădere a ISD spre regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (35,859 miliarde euro, 60,6%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de ISD fiind regiunea Centru (4,625 miliarde euro, 7,8%), regiunea Vest (4,51 miliarde euro, 7,6%), regiunea Sud-Muntenia (4,23 miliarde euro, 7,2%), şi regiunea Sud-Est (3,253 miliarde euro, 5,5%).

Specialiştii BNR menţionează că ISD au fost localizate teritorial după sediul social al întreprinderilor investiţie directă, ceea ce nu corespunde întotdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice.

Pe ţări de origine, primele 4 ţări clasate după ponderea deţinută în soldul ISD la 31 decembrie 2012 sunt: Olanda (123,229 miliarde euro, 22,4% din soldul ISD la sfârşitul anului 2012), Austria (10,92 miliarde euro, 18,5 %), Germania (6,499 miliarde euro, 11%) şi Franţa (5,272 miliarde euro, 8,9%), ierarhie neschimbată din anul 2009.

Fluxul de participaţii la capital în întreprinderile ISD în valoare de 2676 milioane euro este diferenţiat în greenfield, fuziuni şi achiziţii şi dezvoltare de firme.

În anul 2012 investiţiile greenfield au înregistrat un nivel foarte redus, de numai 18 milioane euro, iar investiţiile din categoria fuziuni şi achiziţii (M&A) au avut un impact negativ de 5 milioane euro; ponderea predominantă în fluxul participaţiilor la capital în 2012 este reprezentată de dezvoltările de firme cu o valoare de 2,663 miliarde euro, respectiv 99,5% din participaţii.

Activitatea întreprinderilor investiţie străină directă, în ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra comerţului exterior al României, contribuţia acestora la exporturile de bunuri fiind de 70,3%, în timp ce la importuri de 62,6%.

Cercetarea statistică privind investiţiile străine directe (ISD) a fost realizată de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică. Obiectivul principal al cercetării statistice a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2012 şi a fluxurilor (mişcărilor) ISD în cursul exerciţiului financiar 2012, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente.

Baza de sondaj a cercetării statistice a cuprins circa 39.300 de întreprinderi investiţie străină directă. Volumul total de întreprinderi ISD cercetate, atât exhaustiv cât şi aleator, a fost de 7.067.

Au fost cercetate exhaustiv 6.199 de întreprinderi investiţie străină directă, cuprinzând întreprinderile cu cel puţin 20 de salariaţi (5.849 unităţi), toate instituţiile de credit cu capital străin (37 de unităţi), toate societăţile cu capital străin din domeniul asigurărilor (35 de unităţi), precum şi întreprinderile considerate atipice (toate întreprinderile investiţie străină directă care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel puţin 30 milioane lei, indiferent de numărul de salariaţi existenţi, respectiv 278 de unităţi).

A fost cercetată aleator mulţimea de întreprinderi investiţie străină directă având între 5 şi 19 salariaţi inclusiv, aceasta fiind reprezentată de eşantionul format din 868 de unităţi din totalul de 14.687 de unităţi.

De asemenea, au fost cercetate exhaustiv şi întreprinderile ISD de gradul II (616 de unităţi).

Rata de răspuns a cercetării statistice ISD a fost de 97,4%. Gradul de eroare al rezultatelor cercetării statistice privind investiţiile străine directe în România la 31 decembrie 2012 (fluxuri şi solduri) este de plus/minus 3%, principalii indicatori cercetaţi fiind garantaţi cu o probabilitate de 95%.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare