FMI alocă o sumă uriaşă pentru a ajuta ţările în lupta împotriva coronavirus. Banii la care ar putea apela România

Fondul Monetar Internaţional este pregătit să aloce un trilion de dolari pentru a ajuta ţările afectate de pandemia de coronavirus. O parte din bani ar putea fi accesaţi ca ajutoare de urgenţă. Premierul Ludovic Orban a anunţat deja că România nu a luat în calcul un împrumut de la FMI.

RomaniaTV.net
16 mart. 2020, 14:06
FMI alocă o sumă uriaşă pentru a ajuta ţările în lupta împotriva coronavirus. Banii la care ar putea apela România

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că măsurile fiscale, financiare şi de reglementare trebuie coordonate la nivelul ţărilor. Într-o postare pe blogul său, Georgieva a precizat că FMI are la dispoziţie fonduri de urgenţă în valoare de 50 de miliarde de dolari, bani care ar putea fi puşi la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare. 

De asemenea, aproape 10 militarde din total ar putea fi împrumutaţi cu dobândă zero, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

La nivelul FMI se află deja în desfăşurare 40 de acorduri de împrumut. Acestea reprezintă cumultat 200 de miliarde de dolari ce pot fi folosite ca ajutoare de urgednţă. De asemenea, alte 20 de state s-au arătat interesate să apeleze la FMI, în contextul epidemiei de coronavirus.

„În timpul crizei globale, de exemplu, stimulentele fiscale acordate de ţările G-20 au reprezentat aproximativ 2% din bugetul acestor state, ceea ce reprezintă aproximativ 900 de miliarde de dolari, doar în 2009. Aşa că mai avem multe de făcut”, precizează directoarea FMI, conform sursei citate.

Iohannis: „Începând se azi se institutie stare de urgenţă pe tot teritoriul Romaniei pentru 30 de zile”. Decretul a fost publicat în MO

Kristalina Georgieva a mai precizat că FMI este pregătit să mobilizeze fonduri în valoare de un trilion de euro pentru a sprijini ţările membre.

Cel mai slab LEU din istorie în faţa EURO. Curs valutar BNR 16.03.2020. ROBOR la trei luni a crescut. Efectele coronavirusului

Premierul Ludovic Orban declara recent că România nu a luat în calcul până acum un eventual împrumut de la FMI.

„Nu am avut până în prezent nicio discuţie legată de un posibil împrumut de la FMI. Sigur că în cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Împrumuturile de la FMI, de regulă, au fost condiţionate de nişte ajustări în economie, de nişte măsuri, să spun, mai mult de natură restrictivă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

De asemenea, în SUA, Fed, sistemul de bănci centrale americane a anunţat că pune în joc 1,5 trilioane de dolari sub formă de facilităţi de credit, pentru a combare criza generată de COVID-19.

Pandemie de coronavirus. Câţi bani primesc angajaţii care stau acasă cu copiii şi cei care muncesc de la distanţă