Pandemie de coronavirus. Câţi bani primesc angajaţii care stau acasă cu copiii şi cei care muncesc de la distanţă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, săptămâna trecută, ca instituțiile publice și operatorii economici să analizeze şi să dispună, în măsura posibilităților, desfășurarea muncii de la domiciliu pentru o parte din personal, în conformitate cu dispozițiile art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, coroborate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

RomaniaTV.net
16 mart. 2020, 10:21
Pandemie de coronavirus. Câţi bani primesc angajaţii care stau acasă cu copiii şi cei care muncesc de la distanţă

„Ca să vă puteți desfășura activitatea conform Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, ar trebui să semnați un act adițional la contractul individual de muncă existent. Însă, nu veți putea fi obligat de angajator să lucrați de acasă, dacă nu doriți acest lucru.

În acest caz, compania nu are dreptul de a modifica unilateral contractului individual de muncă si nici nu poate să vă sancționeze. Totodată, această lege vă conferă toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă aplicabile salariaților care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului, spune avocatul Victor Stănilă, managing partner la Victor Stănilă Law Office, potrivit Incont.stirileprotv.ro.

Angajatorul nu vă poate cere ore suplimentare, dar dacă sunteți de acord cu ele, trebuie să vă dați acordul în scris.

Citeşte şi: Angajatorii pot primi subvenţii dacă încheie contrate de ucenicie. Care este suma acordată 

 “Angajatorul ar trebui să vă pună la dispoziție calculatoare, laptopuri sau orice alte echipamente de muncă de care aveți nevoie, dacă nu preferați să folosiți propriile echipamente, mai precizează avocatul.

Salariații cu munca la domiciliu sunt considerați aceia care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuțiile specifice funcției pe care o dețin, potrivit Codului.

În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariații cu munca la domiciliu își stabilesc singuri programul de lucru. Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă.

Părintele care stă acasă va putea primi cel mult 185 lei pe zi

Totodată, în condițiile în care autoritățile au decis închiderea școlilor pentru a limita răspândirea coronavirusului, Guvernul a venit cu o soluție legală și pentru părinții care trebuie să rămână acasă pentru a avea grijă de copii.

Astfel, prin Legea nr. 19/2020, părinții beneficiază de zile libere pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și vor putea primi cel mult 185 lei pe zi.

 Indemnizaţia pe care o vor încasa pentru fiecare zi în care stau acasă cu copilul reprezintă 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare. Există însă o limită: părintele nu poate încasa mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citeşte şi: VIDEO! Senatorul PNL Vergil Chiţac şi familia duşi cu salvarea la spital! Fără mască, izoletă şi măsuri suplimentare de protecţie

Având în vedere că luna martie are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei, înseamnă că părintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.

 “Precizăm că marţi, 17 martie 2020, intră în vigoare legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Pentru aplicarea acesteia mai este necesar ca Guvenrul să stabilească prin hotărâre numărul de zile acordate în acest scop.

Aceasta înseamnă că, de marţi, părinţii sunt protejaţi şi din punct de vedere financiar, fie că lucrează la stat sau în mediul privat. Angajatorii nu pot refuza acest drept al părintelui câtă vreme munca nu poate fi prestată la domiciliu sau felul muncii nu permite aplicarea dispoziţiilor în legătură cu telemunca. Cererea se face de un singur părinte, iar celălalt trebuie să dea o declaraţie pe propie răspundere din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni, mai precizează avocatul Victor Stănilă.

 Banii vor fi acordaţi de angajatori din contul capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia. Ulterior, compania îşi va recupera sumele de la Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.