FMI aruncă bomba! Noile recomandări pentru România: ”Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranșe”

În plin val de proteste și greve, o delegație a Fondului Monetar Internațional a ajuns luni în România și a propus ca recalcularea pensiilor să fie dată în două-trei tranșe. De asemenea, experții FMI au propus și un impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.

29 ian. 2024, 19:54
FMI aruncă bomba! Noile recomandări pentru România: ”Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranșe”
FMI aruncă bomba! Noile recomandări pentru România

FMI aruncă bomba! Noile recomandări pentru România. În următoarele trei zile, delegația FMI va avea o serie de discuții cruciale cu Guvernul, dar şi cu reprezentanţii mai multor instituţii financiare despre banii românilor.

Citește și Scandal pe tema Legii Pensiilor. FMI susţine că ar trebui modificată pentru că nu sunt bani

FMI aruncă bomba! Noile recomandări pentru România

În prima zi a vizitei delegației FMI în România s-au purtat consultări cu Ministerul Finanțelor, cu reprezentanții BNR, dar și cu Consiliul Fiscal, și ANAF.

Principalele teme ale discuțiilor au fost bugetul, inflația și măsurile fiscal bugetare.

Reprezentanții FMI au propus o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de cât câștigi.

Zilele următoare, reprezentanții FMI și autoritățile din România se vor consulta cu privire la creșterea pensiilor din septembrie, după aplicarea noii legi și a noii formule de calcul. Discuțiile se vor concentra pe sursa banilor și de unde va face rost Guvernul de fonduri pentru aceste majorări.

România nu are în prezent în derulare un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, însă instituția financiară evaluează anual evoluția economiei, țara noastră fiind membră a Fondului.

Recent, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere estimarea sa privind creșterea economică a României din 2024 la numai 2,2% din PIB

Banca Mondială estimează o creștere de 3,3%, în timp ce guvernul României se bazează pe o creștere PIB de 3,4%.

„FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Antena3CNN. 

Același lucru îl susține și ministra Muncii Simona Bucura Oprescu care a subliniat că Guvernul României este unul responsabil.

„România nu are acord cu FMI. Guvernul României este un guvern responsabil. Vedeți că toate măsurile care au fost luate pentru creșterea veniturilor românilor s-au făcut la pachet cu măsuri care țin de partea de o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-factura în ceea ce ne privește pe noi, măsuri mai dure cu privire la reducerea muncii la negru”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Citește și Pensii 2024: FMI confirmă procentul de majorare a pensiilor. Indexarea s-ar putea amâna