FMI avertizează Europa: Pregătiţi-vă de recesiunea din 2012

Directorul FMI avertizează statele în curs de dezvoltare să se pregătească pentru recesiunea care ar putea veni anul viitor în Europa.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 09:43
FMI avertizează Europa: Pregătiţi-vă de recesiunea din 2012

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a cerut statelor în curs de dezvoltare să-şi sprijine mijloacele de apărare, în special rezervele valutare, faţă de o posibilă recesiune în Europa, anul viitor, transmite Reuters.

Lagarde a vorbit în timpul vizitei în Nigeria, unde s-a întâlnit cu şeful statului, Goodluck Jonathan, şi ministrul de Finanţe, Ngosi Okonjo-Iwaela, apreciind eforturile lor de reformare a economiei.

„Ceea ce spunem tuturor economiilor în curs de dezvoltare este să fie atente la ce se întâmplă în statele dezvoltate în acest moment. Să fie atente la norii care se acumulează pe cerul Europei”, a afirmat Lagarde. Oficialul FMI a adăugat: „Fiţi siguri că aveţi suficiente rezerve, suficientă rezistenţă, capital tampon pentru a face faţă furtunii deoarece aţi revenit foarte bine în 2008 şi 2009 când aţi avut rezerve şi aţi făcut faţă crizei”.

Ţările Uniunii Europene au lansat luni un apel adresat comunităţii internaţionale pentru a contribui la consolidarea resurselor Fondului Monetar Internaţional, cu scopul de a-i oferi mijloacele de a susţine zona euro confruntată cu o criză a datoriilor. Cele 17 ţări membre ale zonei euro au confirmat că doresc să contribuie cu 150 de miliarde de euro suplimentare la FMI ‘sub forma împrumuturilor bilaterale, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului.

Liderii UE au convenit, cu ocazia summitului desfăşurat la 8 şi 9 decembrie de la Bruxelles, să contribuie cu 200 de miliarde de euro la FMI – 150 de miliarde de euro de la statele euro şi 50 de la cele non-euro.