FMI, cu ochii pe România. Ce se va întâmpla după ÎNTÂRZIEREA creşterii accizei la carburanţi

FMI anunţă în raportul de ţară privind România, publicat marţi, că întârzierea în aplicarea accizei suplimentare va fi compensată de îngheţarea unor cheltuieli, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea veniturilor.

RomaniaTV.net
01 apr. 2014, 17:59
FMI, cu ochii pe România. Ce se va întâmpla după ÎNTÂRZIEREA creşterii accizei la carburanţi

Întârzierea de trei luni în implementarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant (cu un impact de 0,1% din PIB) va fi compensată de îngheţarea unor cheltuieli publice, inclusiv a unor cheltuieli pentru proiectele administraţiei locale, în cazul în care colectarea veniturilor bugetare nu se îmbunătăţeşte până la mijlocul acestui an, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional.

De asemenea, ca o măsură de siguranţă în ceea ce priveşte incertitudinile în colectarea veniturilor bugetare, resursele fondului-tampon (buffer) bugetar de 10% pe anumite cheltuieli, de circa 2,3 miliarde lei (0,3% din PIB) nu vor fi eliberate până la a doua rectificare bugetară, din toamna anului 2014.

Majorarea accizei pentru carburanţi, cu 7 eurocenţi pe litru, a intrat în vigoare marţi, 1 aprilie. Potrivit estimărilor autorităţilor, măsura conduce la creşterea cu 0,41 lei/litru a preţului la carburanţi, iar veniturile suplimentare la buget vor fi de 2,5 miliarde lei.

Iniţial, guvernul a anunţat introducerea accizei de 7 eurocenţi de la 1 ianuarie 2014, dar măsura a fost amânată pentru 1 aprilie, pe fondul disputelor dintre premier şi preşedintele României, care a refuzat să promulge bugetul de stat pe 2014, cu acciza suplimentară, şi să semneze memorandumul României cu FMI.

Bugetul de stat pe 2014 a fost promulgat de preşedinte după amânarea aplicării accizei.

Acciza suplimentară se aplică de la 1 aprilie 2014, iar transportatorii ar putea beneficia de unele facilităţi, care presupun restituirea unei părţi din acciză.

Impactul acestei compensări pentru transportatori este estimat de MFP la 353 milioane lei în 2014.