FMI este de acord cu majorări de salarii şi pensii în 2012, dar nu sunt garanţii

Oficialii FMI sunt de acord cu majorări de salarii şi pensii în partea a doua a anului viitor dacă vor exista resurse bugetare, afirmă surse politice, acord care nu implică însă nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată şi care nu depăşeşte prevederile generale din ultimele scrisori de intenţie.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 18:27
FMI este de acord cu majorări de salarii şi pensii în 2012, dar nu sunt garanţii

Acordul FMI pentru eventuale majorări de salarii şi indexări de pensii în partea a doua a anului viitor, condiţionat de existenţa resurselor bugetare, a fost exprimat în discuţia de miercuri seara, de la sediul Guvernului, dintre liderii coaliţiei şi delegaţia Fondului, afirmă surse politice prezente la întâlnire, potrivit Mediafax.

Un astfel de acord nu implică însă nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată, în condiţiile în care toate scrisorile de intenţie încheiate în ultimul an de Guvern cu FMI au prevăzut, de exemplu, că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale va putea fi redus în partea a doua a acestui an dacă „spaţiul fiscal” va permite o astfel de măsură. Până în prezent, Guvernul nu a operat o reducere a CAS, anunţând în schimb că nici anul viitor nu sunt şanse mari pentru o astfel de decizie.

Aceleaşi scrisori de intenţie încheiate cu FMI includ şi obiectivul Guvernului de a permite bugetarilor să recupereze anul viitor pierderea salarială suferită anul trecut.

Recent, membrii Guvernului au confirmat însă informaţiile conform cărora proiectul de buget pentru anul viitor nu va include majorări de pensii şi salarii, eventuale creşteri urmând să fie analizate în partea a doua a anului, în funcţie de resursele bugetare.

Premierul Emil Boc i-a asigurat pe oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), în întâlnirea organizată miercuri seara la Guvern, că Executivul va pregăti pentru anul viitor un proiect de buget „de vreme rea”, pentru a se asigura că România nu va intra „în furtună”.

„Pentru 2012 vom pregăti un buget de stat de vreme rea şi, în cazul în care vremea va fi mai bună, va fi mai bună pentru toţi. Deci, este mai bine să prevenim răul şi să consolidăm stabilitatea noastră macroeconomică. Aşa cum am văzut azi, în mod special în Grecia, nu vom primi ştiri foarte pozitive, din câte ştiu, aşadar vremea în Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte bună, dar, aşa cum am spus, noi ne vom pregăti nu pentru cea mai bună vreme în 2012, dar în cazul în care vom avea o vreme mai bună, va fi mai bine pentru toată lumea sau măcar nu va fi furtună. Dacă nu va fi furtună, va fi mai bine pentru toată lumea aici în România şi în Europa”, a spus Emil Boc oficialilor FMI, potrivit Mediafax.

La rândul său, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti, Jeffrey Franks, a arătat că actualul context economic internaţional este unul „de furtună”, dar că România este mai bine pregătită decât în urmă cu doi ani.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizând construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.