FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Negocierile vor fi reluate VIDEO

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale (CAS) de la 1 iulie, transmite România TV.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 10:47
FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Negocierile vor fi reluate VIDEO

Guvernul şi oficialii FMI nu au ajuns, joi, la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie.

Într-un interviu acordat Bloomberg, premierul Victor Ponta a declarat că nu a existat o înţelegere cu Fondul privind reducerea CAS, iar misiunea de evaluare a FMI nu se încheie cu o scrisoare de intenţie, astfel că misiunea va reveni în România pentru continuarea negocierilor.

Potrivit şefului Executivului, FMI va aştepta bugetul pe 2015 înainte de a face revizuirea acordului cu România.

Victor Ponta a precizat, pe de altă parte, că România nu va avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea actualului aranjament, în anul 2015.

Ponta şi Isărescu au discutat despre reducerea contribuţiilor sociale

O misiune a FMI a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va „încerca” să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră „neutră din punct de vedere bugetar”, cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea încasărilor, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

Victor Ponta: Ca să fiu foarte cinstit, nu am dormit bine astă-noapte din cauza întâlnirii cu FMI

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).