FMI: Ungaria riscă un deficit de finanţare

Datoria publică a Ungariei este sustenabilă chiar dacă economia va stagna în acest an, dar ar putea apărea un deficit de finanţare externă dacă ţara va intra în recesiune din cauza crizei din zona euro, potrivit estimărilor publicate miercuri de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 16:26
FMI: Ungaria riscă un deficit de finanţare

Ungaria vrea să încheie un acord preventiv de finanţare cu FMI şi Uniunea Europeană, pentru a-şi proteja moneda şi obligaţiunile, în condiţiile în care trebuie să rostogolească în acest an datorii externe de aproape 5 miliarde de euro, pe lângă obligaţiunile în forinţi care vor ajunge la scadenţă.

 

FMI anticipează că economia Ungariei va avansa în acest an cu 0,3%, într-un scenariu de bază, la o zi după ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a estimat o contracţie de 1,5% , iar miniştrii de Finanţe din UE au avertizat că ar putea suspenda fondurile de dezvoltare, dacă autorităţile de la Budapesta nu vor reuşi să reducă deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă.

 

„Mulţi dintre factorii externi nu depind de Ungaria, dar o politică internă care să evite măsurile intervenţioniste ad-hoc de tipul celor de anul trecut şi care să întărească instituţiile economice poate reduce probabilitatea unui scenariu advers, în care ţara ar pierde accesul pe pieţe”, se arată într-un raport al FMI referitor la statul ungar.

 

Potrivit Fondului, acordul preventiv ar putea reduce unele constrângeri cu care se confruntă Ungaria şi ar contribui la creşterea încrederii investitorilor, afectată de politica guvernului.

 

Raportul arată că noua lege referitoare la banca centrală, care a dus la întreruperea discuţiilor neoficiale de luna trecută privind programul de finanţare, a pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a păstra independenţa instituţiei. Ungaria s-a angajat ulterior să modifice cele mai contestate prevederi ale acestei legi.

 

FMI critică şi o altă lege inclusă în Constituţie, referitoare la cota unică de impozitare, care restrânge semnificativ posibilitatea unor modificări ulterioare ale politicii fiscale.

 

Potrivit scenariului de bază al FMI, economia ungară va stagna în acest an, iar necesarul de finanţare externă va fi asigurat la costuri mai mari şi cu maturităţi mai scurte, din cauza creşterii aversiunii faţă de risc a investitorilor şi a procesului prin care băncile îşi reduc expunerile.

 

Dacă criza din zona euro va escalada, trăgând economia Ungariei într-o contracţie de 3,4% din cauza scăderii puternice a exporturilor, ar putea apărea un deficit de finanţare externă în 2012-2013, avertizează Fondul.