FN face un pas înapoi: A anunţat că va păstra moneda Euro dacă alegătorii vor dori acest lucru

În cazul în care alegătorii francezi nu doresc să părăsească zona euro, Partidul Frontul National (FN) va păstra moneda unică europeană dacă Marine Le Pen, candidata formațiunii, va deveni președinte în urma alegerilor din mai, a declarat vineri secretarul general al FN, Nicolas Bay, relatează Reuters.

31 mart. 2017, 14:01
FN face un pas înapoi: A anunţat că va păstra moneda Euro dacă alegătorii vor dori acest lucru

‘Nu este cea mai importantă parte a programului nostru’, a afirmat Nicolas Bay într-un interviu radio. ‘Vom supune această chestiune unui referendum. Nu le vom impune nimic oamenilor. Dacă francezii vor să păstreze euro, vom face acest lucru’, a declarat el pentru RTL.

Le Pen, care conform sondajelor de opinie ar urma să se califice în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța din 7 mai împreună cu candidatul de centru Emmanuel Macron, a afirmat că va demisiona din funcția de președinte dacă alegătorii vor respinge ulterior la referendum propunerile înaintate de ea.

‘Ce vă așteptați să fac? Voi pleca’, a afirmat ea pe 7 martie la Paris. ‘Nu pot livra un program complet dacă nu avem mijloacele și forța de a face acest lucru’, a mai spus ea, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alegeri prezidenţiale în Franţa: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

Majoritatea susținătorilor Frontului Național se opun monedei euro, însă 72% din electoratul francez nu dorește să revină la franc, conform unui sondaj Ipsos publicat în martie.

Marine Le Pen a declarat într-un interviu acordat Le Parisien și publicat pe 26 martie că nu va exista o ieșire rapidă din zona euro dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

Ea a afirmat că va organiza un referendum asupra apartenenței Franței la Uniunea Europeană după șase luni de negocieri cu restul UE referitoare la o serie de probleme, inclusiv părăsirea zonei Schengen și transformarea UE într-o cooperare a statelor suverane.