Focar de coronavirus la Institutul Oncologic Cluj, 13 angajaţi au fost confirmaţi. A fost depusă plângere penală

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a reclamat, vineri, "un focar de corupţie la Institutul Oncologic Cluj", după ce 13 angajaţi s-au infectat cu cornavirus. Politicianul susţine că în unitatea medicală a fost primit un pacient din focarul de la Suceava, fără a fi testat şi fără o fi o urgenţă medicală.

RomaniaTV.net
03 iul. 2020, 08:20
Focar de coronavirus la Institutul Oncologic Cluj, 13 angajaţi au fost confirmaţi. A fost depusă plângere penală

Mai mult decât atât, deputatul USR susţine că, după confirmarea infecţiei pacientului, personajul care a intrat în contact cu acesta a cerut să fie testat, fiind refuzat. Politicianul a depus la Judecătoria Cluj o plângere penală care vizează conducerea Institutului.

Citeşte şi: Deputatul USR Emanuel Ungureanu: „Imagini şi sunete de groază la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş” VIDEO

„În data de 10 iunie, în Parlamentul României explicam modul în care, prin teroare şi frică, vătafii acestei instituţii, au încercat să muşamalizeze erorile care au condus la infectarea cu noul coronavirus a mai multor cadre medico-sanitare şi bolnavi internaţi în această unitate sanitară. Între timp, am primit toate informaţiile necesare pentru ca procurorii să poată face o anchetă penală amănunţită despre focarul de Covid 19 izbucnit la Institutul Oncologic din Cluj la sfârşitul lunii mai”, a afirmat, vineri, Emanuel Ungureanu.

„Denunţul este impotriva managerului Cătălin Vlad. Din informaţiile pe care le deţin, dr Vlad a direcţionat un pacient din focarul Suceava către spital, fără a fi urgenţă medicală. Când acesta a intrat în Institut, nu avea în foaie un test anticovid mai vechi de 48 de ore. Nu se ştia dacă este infectat, prima neglijenţă gravă”, a explicat Ungureanu, precizând că, ulterior, pacientul a fost confirmat cu coronavirus.

Deputatul USR consideră că pacientul era „o pilă” a managerului şi reclamă „un lanţ al erorilor şi negligenţelor de natură penală”. Ungureanu afirmă că i-au fost relatate faptele de către unul dintre pacienţii infectaţi care este cadru medical al Institutului.

„În interval de 5 zile, deşi pacientul era pozitiv şi se ştiau cadrele medicale care au intrat în contact cu el, nu au fost testaţi. Din 1 până în 5 iunie. În data de 2 iunie, rezidenţii, infirmierele, brancardierul au cerut în mod expres testarea şi au fost refuzaţi. În 10 iuie, după ce s-a confirmat infectarea a 4 persoane din cadrul secţiei, conducerea Institutului Oncologic, cu o clară intenţie de intimidare, a venit cu juristul spitalului şi le-a sugerat că ei sunt de vină pentru infecţia care s-a răspândit şi că nu au voie să vorbească cu mine sau cu presa. Eu am vorbit despre atmosfera de teroare şi frică din acest institut de ani de zile”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, în total, 13 angajaţi s-au infectat, dar în niciunul dintre buletinele oficiale de informare transmise de Prefectura Cluj acest focar nu apare.