Focar de toxiinfecţie alimentară în mai multe grădiniţe din Ilfov. DSP a deschis o anchetă epidemiologică

În mai multe unităţi de învăţământ preşcolar din localitatea Voluntari a izbucnit joi un focar de toxiinfecţie alimentară, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov luând decizia suspendării activităţii în aceste şcoli.

RomaniaTV.net
23 mart. 2018, 17:55
Focar de toxiinfecţie alimentară în mai multe grădiniţe din Ilfov. DSP a deschis o anchetă epidemiologică

”La aproximativ o oră după masa de prânz, mai mulţi copii şi membri ai personalului au prezentat vărsături şi scaune diareice. În total au fost afectaţi 198 de copii şi 19 persoane din rândul personalului unităţilor de învăţământ. Precizăm că, în aceste unităţi, erau prezenţi, ieri, 540 de copii şi 134 membri ai personalului. Mâncarea a fost preparată în bucătăria proprie a uneia dintre unităţile de învăţământ din Ilfov, de unde a fost transportată cu maşini frigorifice autorizate către celelalte unităţi”, informează vineri Ministerul Sănătăţii.

În cursul serii de joi, mai mulţi copii din aceste unităţi de învăţământ s-au prezentat la spitalele din Bucureşti (Institutul de Boli Infecţioase „Dr. Matei Balş”, Spitalul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Victor Babeş”, Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul „Medlife”, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”), care au beneficiat de îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea.

Potrivit MS, s-a dispus suspendarea activităţii în toate unităţile unde s-au înregistrat cazuri, iar reluarea acesteia se va face numai cu acordul Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a decis efectuarea de exudate nazofaringiene şi examene coprobacteriologice la întreg personalul unităţilor de învăţământ, dar şi realizarea unor dezinfecţii în toate unităţile unde au apărut cazuri.

„În cadrul anchetei au fost recoltate teste de sanitaţie de la personalul care lucrează în bucătărie şi cel care serveşte masa, precum şi de pe suprafeţele din bucătării. De asemenea, au fost trimise la laboratorul de analize probe alimentare (care au fost păstrate la frigider) de la masa de prânz. A fost anunţată şi Direcţia Sanitar-Veterinară Ilfov”, arată MS.