Focşani implementează aplicaţia AmParcat. Nicu Statache, director SC Parking SA Focşani: „Avem aproximativ 11.000 de locuri de parcare de reşedinţă, 930 cu plată şi 54.000 de maşini, număr care e în creştere”

Amparcat este cea mai nouă aplicaţie care oferă utilizatorilor servicii extrem de utile în aglomerările urbane, respectiv găsirea unui loc de parcare şi plata acestuia în cel mai simplu mod posibil, direct de pe telefon.
Filip Stan
20 iul. 2021, 14:23
Focşani implementează aplicaţia AmParcat. Nicu Statache, director SC Parking SA Focşani:

AmParcat era deja disponibilă în Bucureşti şi Oradea, iar acum a fost implementată şi în Focşani. Odata instalată pe telefon de pe site-ul Amparcat.ro sau din Googleplay ori Appstore aplicaţia îţi găseşte automat parcarea în care te afli, îţi selecteaza automat tariful orar şi îţi permite plata prin apăsarea unui singur buton.

Societatea Parking Focșani a afișat la parcările publice cu plată din municipiu că este implementat și acest sistem de plată pentru cei care folosesc un loc de parcare în Focșani. Este o nouă metodă de plată ce vine în sprijinul șoferilor care caută un loc de parcare în Focşani.

România TV a discutat cu directorul SC Parking Focşani, Nicu Statache, care a explicat utilitatea introducerii acestui sistem într-un oraş mic, de provincie, dar unde parcarea este, totuşi, o problemă.

România TV: Este parcarea o problema in Focsani?

Nicu Statache: In Focsani exista o aplicatie de plata, se numeste TPARK, implementata in 2019. Ea functioneaza destul de bine, dar am vrut prin AmParcat sa dam inca o optiune de plata parcarii. Din discutia cu dezvoltatorul aplicatiei, mi-a placut foarte mult cum a fost dezvoltata aplicatia, astfel ca am zis de ce nu. Iar in final, cel mai bun va invinge, adica ne vom plia pe optiunea clientului final, adica cetateanul.

RTV: Cand va fi lansata in Focsani aplicatia?

Nicu Statache

NS: Ea este deja functionala. Au venit cativa utilizatori din Bucuresti, probabil, care o aveau deja instalata si au putut sa o foloseasca, era deja functionala. A mai durat putin pana s-au montat panourile in toate parcarile cu plata. Au mai fost mici amanunte tehnice de pus la punct si o lansam oficial. Am trimis comunicatul de presa catre media locala, mediatizarea este ok pentru noi. Focsaniul este un oras mic, de provincie, dar cu frumusetile si atractiile lui.

RTV: Cu ce este diferita aplicatia AmParcat fata de alte aplicatii?

NS: Au acelasi rezultat, dar functionarea si resursele sunt diferite. Mai mult, AmParcat este singura aplicatie din Romania care foloseste Apple Pay si Google Pay. Metodele de plata sunt si prin card bancar si prin credite achizitionate ori cu card bancar, ori de la punctele de vanzare Zebra Pay, sau prin SMS, vine pe factura de telefonie.

RTV: Cat costa un loc de parcare prin aplicatie?

NS: Tarifele sunt pe 2 zone, zona A, unde este 2 lei, prin utilizarea aplicatiei 2,2 lei, şi zona B, unde este 1,5 lei, prin aplicatie 1,65. Exista un cost suplimentar al dezvoltatorului aplicatiei, care este normal sa incaseze niste taxe. Exista si varianta de abonament zilnic, pentru zona A este 16 lei pe zi, iar pentru zona B este de 12 lei. Iar abonamentul din zona A este valabil si in zona B, nu si invers

AmParcat te ajută să-ţi programezi reînoirea poliţei RCA şi ITP-ul

RTV: Ce alte servicii mai ofera?

NS: Una dintre functii te ajuta sa gasesti repede o parcare, te lopcqalizeaza si iti face un traseu pana la cea mai apropiata parcare. Apoi aplicatia iti gaseste si traseul inapoi pana la masina. In Focsani poate nu este cazul, ca este un oras mai mic, dar e foarte folositoare in Bucuresti sau Oradea. Apoi te avertizeaza cu 15 secunde inainte de expirarea timpului, daca vrei sa prelungesti, are si optiune de prelungire automata si doar opresti plata cand urci in masina, iti gaseste servicii in apropiere, ca vulcanizari, spalatorii etc. Are o sectiune de gestionare a obligatiilor conducatorilor auto, ca polita RCA, ITP, de valabilitatea extinctorului etc. Iti ofera si o anume asistenta. Instalarea este gratuita, doar serviciile se platesc, e absolut normal.

AmParcat

RTV: Are o astfel de aplicatie succes in orasele mici?

NS: Focsani este un oras micut, normal ca si incasarile sunt raportate la marimea orasului. Noi suntem multumiti si de incasari, si de faptul ca putem oferi un serviciu de calitate locuitorilor Focsaniului, astfel incat sa gaseasca si sa plateasca usor un loc de parcare.

RTV: A existat o problema a parcarilor sau prevedeti ca ar putea aparea?

NS: E o problema universal valabila, daca vorbim de lumea civilizata, de Europa. In 2019, cand am facut o interogare, erau in mun Focsani 32.000 de autovehicule, iar locuri de parcare in 2020 sunt aprox 11.000 de resedinta si 937 cu plata. Dar numarul autovehiculelor din Focsani a crescut pana aproape de 54.000 si este in continua crestere. Mai mult, urbanizarea Romaniei s-a facut in perioada comunista, cand nu s-au gandit ca vor ajunge unele familii sa aiba 2-3 masini. Era sistematizarea urbana in ceea ce priveste locurile de parcare era de 1,5 locuri de parcare la 10 familii.

Acum unii vin cu fantasmagorii, parcari subterane. Sa nu uitam ca in zona urbana, in subteran sunt utilitatile. Nici nu primesti avizul necesar. Iar daca construiesti parcari la marginea orasului, nu le foloseste nimeni, avem exemplul din Bucuresti, dar nu numai, si la Oradea si la Timisoara s-au facut, la presiunea populatiei. Rezultatul final a fost ca s-au aruncat zeci de milioane de euro pe fereastra.

Acum toti am reusit macar o data sa iesim din tara, daca mergem in orice tara dezvoltata o sa vedem ca exista aceasta problema spinoasa a locurilor de parcare. Eu cred ca este o solutie care ne va usura mult viata de soferi.

Citeşte şi: Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Vești proaste pentru sute de mii de șoferi din România. Toți care au mașini diesel cu peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Ingrediente naturale care ajută vița de vie să se prindă și să crească viguros. Ce adaugi în sol până la final de mai
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cea mai bună pâine pentru diete. Mănânci și nu te îngrași0
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești