Focul, la graniţele României. Incendiile din Bulgaria au mistuit deja case şi zeci de hectare de pădure

Tentativele de stingere a incendiului de pădure din apropiere de localitatea Ciudenţi din regiunea Kiustendil continuă pentru a şasea zi consecutiv anunţă autorităţile de la Sofia.

11 aug. 2021, 15:06
Focul, la graniţele României. Incendiile din Bulgaria au mistuit deja case şi zeci de hectare de pădure

Incendiul a fost localizat şi este monitorizat, pentru a nu se permite reaprinderea altor focare. Flăcările au cuprins în special o pădure de conifere – peste 20 de hectare, dar şi locuinţe din sat, după cum anunţă Rador, preluată de G4Media.

Potrivit primarului satului Ciudenţi, Kiril Gheorghiev, situaţia din apropierea localităţii este deja sub control, dar echipele de pompieri se află la faţa locului: „Nu s-a terminat încă, dar focul este localizat şi este păzit, fiind stins în interior. Au ars mai multe case, însă nu erau locuite”, a precizat Gheorghiev.

Luni seară, a izbucnit un incendiu forestier în zona dintre satele Froloş şi Vaksevo, acoperind o suprafaţă de peste 30 de hectare de pădure. La stingerea flăcărilor au participat pompieri din Rila, Dupniţa şi Kiustendil, precum şi de angajaţii din ocolul silvic şi localnici.

Citeşte şi Imagini spectaculoase de la misiunea militarilor români de stingere a incendiilor din Macedonia de Nord. Live din aeronava Spartan

De asemenea, în Macedonia de Nord sunt încă zece incendii active, dintre care unele sunt sub control. Pe teren continuă stingerea incendiilor în care sunt angajate unități de pompieri din Austria, Bulgaria, Slovenia și România, dar și membri ai Armatei și Poliției macedonene. Militarii români au început să acţioneze în Macedonia de Nord sâmbătă, 7 august, misiunea fiind programată pentru cinci zile. „Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din ţara noastră – unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara”, arată MApN.

Adresându-se militarilor care participă la stingerea incendiilor, președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovki, a declarat că nimeni nu va uita eforturile deosebite depuse de ei, iar ministrul macedonean al apărării, Radmila Šekerinska, a subliniat rolul esențial al soldaților în stingerea incendiilor. Pe de altă parte, premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a mulțumit populației locale care ajută la stingerea incendiilor.

Citeşte şi Bulgaria ar putea intra în zona portocalie din cauza numărului mare de infectări. Noi restricţii pentru turişti


loading...