Imagini spectaculoase de la misiunea militarilor români de stingere a incendiilor din Macedonia de Nord. Live din aeronava Spartan

Militarii români au efectuat, în ultimele trei zile, nouă misiuni de stingere a incendiilor de pădure care au afectat Macedonia de Nord, cu o aeronavă C27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române.

09 aug. 2021, 21:14
Imagini spectaculoase de la misiunea militarilor români de stingere a incendiilor din Macedonia de Nord. Live din aeronava Spartan

„Aeronava C-27 J Spartan este însoţită în Macedonia de Nord şi de o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic”, se precizează într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Militarii români au început să acţioneze sâmbătă, 7 august, misiunea fiind programată pentru cinci zile.

Pentru aeronavele Forţelor Aeriene Române este a doua misiune internaţională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia.

„Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din ţara noastră – unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara”, arată sursa citată.

Citeşte şi Imagini de infern surprinse în Grecia. Insula Evia, cuprinsă de flăcări: „Durerea este uriașă. Oriunde te uiți vezi doar foc” VIDEO

Intervenţia pompierilor români mobilizaţi să stingă incendiile din insula Evia a fost descrisă într-un articol eligios realizat de o publicaţie din Grecia. „Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul elogios publicat la adresa pompierilor români de către publicația fimes.gr.

Citeşte şi Accident terifiant în Grecia. Un avion s-a prăbuşit când stingea incendiile de vegetaţie pe insula Zakynthos VIDEO