Folosește folie de aluminiu pe timpul verii, în loc de aer condiționat. Metoda simplă să reduci cheltuielile la energie cu 50%

Românii apelează la tot felul de metode pe timpul verii ca să scape de căldura insuportabilă. Unii stau doar cu ferestrele închise, alții dau drumul la aerul condiționat sau la ventilator.

09 iun. 2023, 20:03
Folosește folie de aluminiu pe timpul verii, în loc de aer condiționat. Metoda simplă să reduci cheltuielile la energie cu 50%

Când sunt acasă, vara, oamenii au obiceiul să dea drumul la aparatul de aer condiționat, fiind cel mai la îndemână. Ar putea fi o metodă eficientă dacă nu aveți o locuință prea mare și aerul ajunge ușor în toate camerele, însă se resimte foarte mult la facturile la energia electrică. Există, totuși, o altă metodă eficientă și mult mai ieftină, care vă poate ajuta să rezistați căldurii și care reduce consumul electric cu până la 50%.

Folia de aluminiu este soluția-minune care vă poate scăpa de căldură. E un produs pe care îl avem cu toții în bucătărie și care va protejează de temperaturile ridicate. Tot ce aveți de făcut ar fi să lipiți folia de aluminiu pe ferestre, creând o barieră eficientă împotriva căldurii. Soarele nu mai trece prin geamuri în felul acesta, iar razele soarelui sunt reflectate înapoi, prevenind încălzirea excesivă a camerelor. Metoda e foarte simplă și eficientă și menține temperaturile la limita normală.

Citește și Guvernul scade plafonul pentru facturile la energie. Subvenţiile vor fi menţinute doar pentru persoanele fizice

Folia de aluminiu are, de asemenea, și dezavantaje. Unele persoane care au testat această soluție s-au declarat nemulțumite de faptul că folia de aluminiu a dus la apariția reziduurilor sau petelor de „arsură” pe geamuri. Cu toate acestea, în multe cazuri, utilizatorii au reușit să elimine urmele nedorite folosind produse speciale de curățat destinate geamurilor sau prin aplicarea unei soluții diluate de oțet.

Cât curent consumă aparatul de aer condiționat într-o oră

Specialiștii ne avertizează că, atunci când achiziționăm aparate de aer condiţionat, este necesar să cunoaștem puterea lor în KW de care dispun și din ce clasă energetică fac parte.

Trebuie precizat faptul că aparatele de aer condiționat care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% decât cele care fac parte din clasa energetică C sau D. Specialiștii atrag atenția că, pentru un consum mai redus de curent al aparatului de aer condiționat, trebuie întotdeauna optat pentru cele mai multe eficiente unități din punct de vedere energetic.

Citește și Un român a investit câteva mii de euro în panouri fotovoltaice, iar acum plătește cu 60% mai puțin la facturile la energie: „Este o investiție bună”

Astfel, atunci când cumpărați aparate de aer condiționat trebuie întotdeauna să alegeți unități inverter, cu cea mare eficiență energetică, începând cu clasa A +, de preferință un +++.

Chiar dacă sunt mai scumpe, odată cu scurgerea timpului veți constata că sunt mai economice decât cele mai puțin eficiente, economisind până la 40-60% în comparație cu unitățile convenționale.

Cei care dețin un model clasa A+ trebuie să ştie că acesta consumă 1,08 kw/h. Asta înseamnă că achitați 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră.

Dacă luăm în calcul că pe timpul verii aparatul este pornit, în medie, 6 ore pe zi, asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Astfel, calculul final este de 180 x 0.86 = 154 de lei pe lună.