Foraje pompe de căldură apă-apă / sol-apă

În funcție de natura solului și de capacitatea de extracție a rocii din jur, adâncimea și numărul puțurilor geotermale pot varia. 

17 mart. 2021, 10:43
Foraje pompe de căldură apă-apă / sol-apă

Pompa de căldură apă-apă folosește apa subterană ca sursă de căldură, dar pentru a realiza acest lucru, sunt necesare foraje pompe de caldura. Astfel, apa subterană este pompată și își transferă energia termică în circuitul de răcire al pompei de căldură. În latitudinile noastre, apa subterană este ideală pentru funcționarea unei pompe de căldură, datorită temperaturii constante de opt până la doisprezece grade Celsius. Cu pompa de căldură apă-apă, circuitul primar este deschis, deoarece apa subterană circulă liber, fără a fi necesare instalarea de țevi în pământ, iar funcționarea depinde de cantitatea și calitatea apei subterane. Pentru a acționa o pompă de căldură apă-apă sunt necesare două foraje pompe de căldură. Apa subterană este pompată din sol în puțul de aspirație, până la pompa de căldură. Acolo extrage căldura din apa subterană prin schimbătorul său de căldură și, la rândul său, generează căldură termică.

Puț de admisie

Apa freatică răcită trebuie acum alimentată înapoi în pământ, ceea ce se realizează prin conducte care se deschid în puțul bazinului. Se acordă o atenție deosebită direcției de curgere a apei, iar specialiștii se asigură că distanța până la puț este suficient de mare. În cazul unui montaj necorespunzător, ar putea apărea un scurtcircuit, iar apa rece ar pătrunde înapoi în puțul de admisie și eficiența pompei de căldură ar fi redusă semnificativ.

Pompe de căldură pentru apele subterane

Pomparea în afară și înapoi a apei subterane este văzută ca o intervenție în echilibrul apei. Din acest motiv, este necesară o autorizație oficială a autorităților pentru utilizarea apei subterane utilizată pentru generarea de căldură. Cu toate acestea, trebuie îndeplinite și condițiile tehnice, pentru a face posibilă utilizarea unei pompe de căldură pentru apele subterane. Forarea puțurilor pentru pompele de căldură necesită mult timp și costul este pe măsură. În cazul pompelor de căldură apă – apă, 20-40 la sută din costurile totale sunt alocate lucrărilor de foraje numai pentru cele două puțuri.

Pompe de căldură sol-apă

Adâncimea de foraj necesară este calculată în funcție de puterea de încălzire care trebuie obținută cu pompa de căldură. Factorul decisiv aici, este natura subsolului. În funcție de stratul de sol, roca oferă diferite capacități de extracție a căldurii. În medie, forajul geotermal atinge o adâncime de aproximativ 100 de metri pentru funcționarea unei pompe de căldură, iar lungimea sondelor geotermale încorporate este decisivă pentru eficiența sistemului. Majoritatea consumatorilor necesită o capacitate de încălzire de până la 20 kw pe an. Dacă acest lucru se realizează cu pompe de căldură sol-apă, este necesar un foraj profund.

În funcție de natura solului și de capacitatea de extracție a rocii din jur, adâncimea și numărul puțurilor geotermale pot varia. Cu cât sondele ajung mai adânc în sol, cu atât sunt necesare mai puține puțuri forate pentru o pompă de căldură. Dacă nu este posibilă forarea profundă, sunt instalate colectoare geotermale. Acestea colectează energia solară stocată lângă suprafață și trebuie instalate doar la câțiva metri adâncime. Problemele cu forajul profund pot apărea, în special, în zonele în care se extrage apă potabilă.

Citeşte şi

Cum va arată Capitala în următorii ani în viziunea candidaţilor la primării: metrou uşor de la periferie spre centru, noi pasaje