Ford în 2011: Cel mai mare profit din ultimii 13 ani

Grupul american Ford a raportat un profit de 20,2 miliarde dolari pentru anul trecut, cel mai ridicat din 1998 şi de peste trei ori mai mare comparativ cu nivelul de 6,56 miliarde de dolari din anul precedent, ca urmare a unui câştig excepţional de peste 12 miliarde de dolari în trimestrul patru.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 13:35
Ford în 2011: Cel mai mare profit din ultimii 13 ani

Câştigul excepţional a rezultat dintr-o schimbare în contabilitate care, potrivit Ford, reflectă încrederea grupului în perspectivele de profit pe termen lung.

Ford a avut un profit operaţional, care exclude câştigurile excepţionale, de 8,76 miliarde de dolari anul trecut, potivit raportului financiar al grupului.

La trimestru, Ford a raportat un profit net de 13,6 miliarde de dolari, susţinut de un câştig excepţional de 12,4 miliarde de dolari.

În aceeaşi perioadă din 2010, Ford a anunţat un profit net de 190 milioane de dolari. Profitul operaţional, excluzând câştigurile excepţionale, a scăzut la 1,1 miliarde de dolari, de la aproape 1,3 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului anterior.

Analiştii anticipau un câştig ajustat pe acţiune de 25 de cenţi.

Acţiunile Ford au scăzut cu peste 5% în tranzacţiile futures, înainte de deschiderea bursei din SUA.

Preţurile mai mari la materii prime, cursul de schimb nefavorabil şi rezultatele mai slabe din Europa, Asia şi America de Sud au afectat profitul Ford în trimestrul al patrulea.

„Am asistat la o deteriorare a climatului extern, care a afectat cele mai multe regiuni din afara Americii de Nord, iar impactul materiilor prime, cursului de schimb şi inundaţiilor din Thailanda au fost peste aşteptări”, a declarat directorul financiar, Lewis Booth.

Pierderile Ford în Europa au crescut în ultimul trimestru al anului, la 190 milioane de dolari de la 51 milioane de dolari în perioada similară din 2010.

Europa va rămâne o „dificilă” pentru o perioadă, a spus Booth. Ford se aşteaptă ca în regiune creşterea să fie temperată de criza datoriilor şi de măsurile de austeritate.