Forţele de securitate din Yemen au pus capăt unei luări de ostatici revendicate de jihadişti la Aden. 23 de poliţişti au fost ucişi

Forțele de securitate din Yemen au transmis că au pus capăt luni unui atac la Aden revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), urmat de o luare de ostatici, cu prețul unor confruntări în care și-au pierdut viața 23 de polițiști, informează AFP.

RomaniaTV.net
06 nov. 2017, 09:19
Forţele de securitate din Yemen au pus capăt unei luări de ostatici revendicate de jihadişti la Aden. 23 de poliţişti au fost ucişi

Cartierul general al brigăzii penale din Aden, mare oraș din sudul Yemenului, a fost luat cu asalt duminică de jihadiști care au reușit să intre în clădire, să îi dea foc și să ia un număr nedeterminat de ostatici, între care doi polițiști care au fost executați prin împușcare.

În total, 23 de membri ai forțelor de ordine au fost uciși în operațiune, a precizat luni un responsabil al securității.

Forțele de ordine au încercat de trei ori pe parcursul nopții să elibereze clădirea, însă de fiecare dată un kamikaze a detonat o încărcătură explozivă, împiedicându-le să avanseze, a explicat oficialul citat.

Un al patrulea kamikaze a detonat o încărcătură explozivă luni dimineață, însă forțele de securitate au pus capăt în cele din urmă luării de ostatici, conform aceleiași surse.

Alți doi kamikaze s-au aruncat în aer la momentul declanșării atacului pentru a le permite complicilor lor să intre în cartierul general.

„Forțele de securitate au reușit să intre în clădire și să o curețe de elementele răului și ale terorismului”, a precizat într-un comunicat Ministerul de Interne din guvernul președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, care și-a stabilit sediul la Aden, după ce a fost alungat din capitala Sanaa la sfârșitul lui 2014.

Într-un comunicat postat online, Statul Islamic a revendicat duminică atacul, primul de acest fel din Aden de aproape un an.

Statul Islamic și-a făcut apariția în sudul Yemenului după ce forțele proguvernamentale au preluat controlul asupra orașului de la rebelii houthi în vara lui 2015.

Orașul Aden și sudul Yemenului sunt o zonă de implantare a Al-Qaida, care a profitat de războiul între rebeli și guvern pentru a-și consolida influența în această regiune.

De atunci, serviciile de securitate duc o luptă dură împotriva jihadiștilor la Aden, iar șeful securității orașului a supraviețuit unui număr de cinci atentate.

Serviciile sale au sprijinul activ al Emiratelor Arabe Unite, unul din pilonii coaliției arabe conduse de Arabia Saudită care intervine militar în Yemen din 2015 pentru sprijinirea președintelui Hadi și a guvernului său.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, conflictul din Yemen a făcut din martie 2015 peste 8.650 de morți și circa 58.600 de răniți, între care numeroși civili.