Forţele irakiene au recucerit un spital din apropierea centrului vechi al oraşului Mosul

Forțele irakiene au preluat controlul asupra unui spital și al mai multor facilități militare în apropiere de centrul vechi al orașului Mosul, izolându-i astfel și mai mult pe jihadiștii grupării Statului Islamic în ultima lor redută de rezistență, a relatat AFP, citând responsabili irakieni.

RomaniaTV.net
02 iul. 2017, 16:50
Forţele irakiene au recucerit un spital din apropierea centrului vechi al oraşului Mosul

După opt luni de la lansarea unei ofensive destinate recuceririi Mosul, forțele de securitate au reușit să preia controlul asupra celei mai mari părți din acest al doilea oraș ca mărime al Irakului, căzut în mâinile Statului Islamic în iunie 2014.

Dar luptele continuă pentru cucerirea totală a orașului vechi, ultimul centru de rezistență al jihadiștilor.

Forțele Ministerului de Interne irakian au recucerit spitalul militar Ibn Sina (Avicenna), precum și mai multe organisme medicale, între care o bancă de sânge și o clinică, a indicat într-un comunicat sâmbătă generalul Abdulamir Yarallah.

Cartierul în care se află spitalul, Al-Shifaa, a fost recucerit integral de la Statul Islamic, limitând astfel prezența jihadiștilor în orașul vechi, potrivit generalului Raed Shakir Jawdat, din poliția federală.

„Forțele noastre înaintează pe trei direcții și urmăresc grupurile teroriste în câteva sectoare din orașul vechi”, a subliniat el într-un comunicat.

Bătălia pentru centrul vechi al Mosul durează de mai multe săptămâni și forțele de securitate au lansat un nou asalt la 18 iunie împotriva acestui cartier.

Joi, ele au recucerit ruinele moscheii al-Nuri, unde califul autoproclamat al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, își făcuse unica apariție publică.

O victorie simbolică pentru forțele irakiene, chiar dacă jihadiștii au dinamitat această bijuterie arhitecturală istorică celebră, precum și minaretul supranumit „Turnul din Pisa irakian”.

În 2014, Statul Islamic cucerise zone vaste din teritoriul Irakului, dar forțele de securitate irakiene, susținute de o coaliție internațională condusă de SUA, au recucerit treptat aceste sectoare din mâinile jihadiștilor.