Forțele ruse, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor. Dîncu: România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa

România monitorizează posibila escaladare a conflictului spre Odesa și rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulația internațională, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

12 mai 2022, 18:16
Forțele ruse, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor. Dîncu: România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, la o reuniune a şefilor forţelor navale din Europa desfăşurată la Bucureşti, că în regiunea Mării Negre „trăim cu toţii vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra unui stat suveran şi independent, Ucraina”.

Citeşte şi: Rusia apelează la mercenari, recrutează 20.000 de soldați pe Superjob.ru. Salariul modest oferit

Ministrul Apărării a salutat prezenţa în România a celor 25 de şefi ai forţelor navale din ţările europene membre ale UE sau ale NATO şi a reprezentanţilor conducerilor Comandamentului Maritim Aliat al NATO şi ai Flotei a VI-a a SUA dislocată în Europa, care au statut de observator.

„Prezenţa dumneavoastră la Bucureşti este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forţele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Şerpilor. România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, şi rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională”, a spus Vasile Dîncu, citat într-un comunicat transmis de MApN.

Citeşte şi: Cad bombele peste Ucraina, peste 800 de rachete balistice şi de croazieră au lovit ţinte

De asemenea, el a reiterat faptul că operaţionalizarea Grupului de luptă al NATO în România este tot mai aproape şi că, împreună cu cele din Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, va duce la consolidarea acestui flanc al Alianţei.

Vasile Dîncu a apreciat rolul marinelor militare în acest context geopolitic complicat şi s-a declarat convins că „participarea la misiunile şi operaţiile navale ale NATO şi Uniunii Europene au contribuit la obţinerea interoperabilităţii atât de necesare în acest moment”.

Citeşte şi: Bombardamente intense în estul Ucrainei, se cutremură pământul. Ruşii au ucis civili şi au provocat mari distrugeri

Vasile Dîncu este de părere că războiul dintre Rusia şi Ucraina scoate în evidenţă o serie nouă de provocări la adresa securităţii globale, cu implicaţii pe termen scurt, mediu şi lung, şi că în faţa acestora „trebuie să rămânem uniţi, să cooperăm strâns, aşa cum am făcut mai ales de la declanşarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate şi interes şi, esenţial, să evoluăm împreună”.


loading...
Partenerii noștri