Fost adjunct în Poliţia Hunedoara, arestat în dosarul de evaziune de 1,8 milioane euro

Adrian Filer, fost adjunct al fostului şef al Poliţiei Hunedoara în perioada 1998-2005, şi oamenii de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finanţator al echipei de fotbal Corvinul 2005, şi Dorin Cupeţiu, au fost arestaţi preventiv în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 1,8 milioane de euro.

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 08:53
Fost adjunct în Poliţia Hunedoara, arestat în dosarul de evaziune de 1,8 milioane euro

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri dimineaţă, de Tribunalul Alba, instanţa a admis propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile făcute de procurorii DIICOT Alba Iulia pentru Adrian Filer, Gheorghe Uscatu şi Dorin Eugen Cupeţiu.

Potrivit sursei citate, Cupeţiu este acuzat de constituirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, delapidare, fals la legea contabilităţii, Filer este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, iar Uscatu a fost arestat pentru sprijinire a unui grup infracţional şi evaziune fiscală.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.

Adrian Filer a fost adjunct al fostului şef al Poliţiei municipiului Hunedoara în perioada 1998 – 2005, iar după ce s-a pensionat a devenit administratorul unei societăţi care deţine şi un centru de colectare a fierului vechi în timp ce Florin Gheorghe Uscatu este fost finanţator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Filer şi Gheorghe Uscatu ar fi fost implicaţi, alături de omul de afaceri Dorin Eugen Cupeţiu, într-o amplă afacere de achiziţionare, prin cesiune, a mai multor societăţi comerciale pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai mărfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de către liderii grupării, din municipiul Hunedoara. Beneficiarul ar fi fost Cupeţiu, susţin sursele citate.

Surse judiciare afirmau că Uscatu ar fi fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi. El a fost reţinut, în februarie, alături de alte persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, în urma unor descinderi privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro. Uscatu a fost cercetat în libertate în acest dosar.

Cei trei au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Alba Iulia marţi, în urma unor descinderi care au vizat destructurarea un grup infracţional format din 11 persoane suspectate de evaziune fiscală şi delapidare.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.

Societăţile intermediare controlate de membrii grupării facturau mărfurile achiziţionate din UE către firmele beneficiare fără calculul legal al TVA datorată bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând astfel o fraudă de tip „carusel”.

În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor. Prejudiciul produs de membrii grupării în acest mod a fost estimat la 1.800.000 de euro.