Fost director ANAF şi soţia sa, judecaţi pentru fals în declaraţii

Fostul directorul general adjunct al ANAF Nicuşor Drăgan şi soţia acestuia au fost trimişi în judecată, de procurorii Parchetului general, pentru fals în declaraţii, cei doi fiind acuzaţi că au inserat informaţii false în câte două astfel de documente

31 ian. 2014, 20:17
Fost director ANAF şi soţia sa, judecaţi pentru fals în declaraţii

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Drăgan Nicuşor şi Drăgan Roxana Alina sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii (câte 2 acte materiale)”, se arată într-un comunicat  al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Potrivit anchetatorilor, Nicuşor Drăgan, în calitate de director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declaraţiilor de avere din 25.10.2010 şi 15.06.2011.

Totodată, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că inculpata Drăgan Roxana Alina, în calitate de expert în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declaraţiilor de avere din data de 3.11.2010 şi 19.04.2011, potrivit PICCJ.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 5.

În declaraţia de avere din 15 iunie 2011, Nicuşor Drăgan menţiona patru terenuri – două în Bucureşti, unul în Clinceni (Ilfov) şi un altul în Brebu (Prahova) -, toate fiind însă pe numele soţiei.

Fostul director general adjunct din ANAF mai declara atunci că are un apartament şi o casă în Capitală, tot pe numele soţiei, şi două ceasuri în valoare totală de 11.500 de euro.

Nicuşor Drăgan menţiona atunci şi că a vândut, în ultimele 12 luni, un autoturism şi un apartament din Bucureşti.

La capitolul depozite bancare, el a indicat patru conturi bancare, în care avea, în total, 21.000 de euro şi 1,1 milioane lei.

În octombrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza pe Nicuşor Drăgan pe atunci director general Adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, de spălare de bani, instituţia sesizând în acest sens Parchetul Capitalei.

„În urma evaluărilor demarate la data de 20 iulie 2011, s-au constatat următoarele: indicii referitoare la posibila săvârşire de către Drăgan Nicuşor, Director General Adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, a infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 23 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectuării mai multor tranzacţii imobiliare cu terenuri, în valoare totală de aprox. 542.300 de euro (în perioada februarie – iunie 2010) – unul dintre ele înstrăinat chiar la o valoare de 34 de ori mai mare decât preţul real al pieţei -, şi, prin aceeaşi metodă de supraevaluare a bunurilor, a unor tranzacţii suspecte cu autoturisme (în perioada 2006 – 2008, respectiv, 2010 – 2011)”, a precizat ANI.

Drăgan a fost numit în funcţia publică de conducere la 14 mai 2007.

Nicuşor Drăgan este vizat, alături de alte persoane, şi într-un dosar de evaziune fiscală deschis în 2012.