Fost inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Cluj, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a fostului inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj (IŞJ) Ilona Csilla Tunde Peter pentru trafic de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Vasile Felician Persa pentru cumpărare de influenţă.

24 sept. 2014, 11:20
Fost inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Cluj, trimis în judecată în stare de arest preventiv

În perioada iunie – 1 septembrie, Ilona Csilla Tunde Peter, în calitate de inspector şcolar general adjunct ISJ Cluj, a pretins de la 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro, potrivit unui comunicat al DNA.

Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influenţa de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/ corectare de la examenele de bacalaureat susţinute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară şi toamnă 2014, precum şi asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat şi titularizare susţinute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceştia la notarea favorabilă, superioară, dar şi pentru obţinerea notelor de promovare în favoarea unor candidaţi„, se arată în comunicat.

Anchetatorii au constatat că, în iunie, Vasile Persa a remis inspectorului şcolar general adjunct suma de 1.700 euro pentru ca să-şi exercite influenţa asupra membrilor comisiei de la bacalaureat care corectau lucrările susţinute de o rudă a acestuia, pentru a-i determina să o ajute să promoveze examenul.

La 1 septembrie, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menţionat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante„, potrivit aceluiaşi document.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea sumelor de 2.080 euro şi 635 lei aparţinând inculpatei Peter în vederea confiscării speciale.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil situat în Cluj Napoca, aparţinând acesteia, până la concurenţa sumei de peste 8.000 euro, în vederea confiscării speciale.

În prezenţa cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii şi preventive dispuse în cauză.

Citeşte şi: DOSARUL MITEI de la BAC. Doi directori din Gorj, SUSPENDAŢI din funcţii