Fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, trimis în judecată de DNA pentru reabilitarea şi modernizarea Secţiei de pediatrie la suprapreţ

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ Ioan Lazăr şi fostul şef al Serviciului de achiziţii din spital Oana-Dana Murariu au fost trimişi în judecată de DNA Bacău pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind reabilitarea şi modernizarea Secţiei de pediatrie. Administratorul de atunci al uneia dintre firmele cu care s-a încheiat contractul a fost şi el deferit justiţiei pentru complicitate. Prejudiciul cauzat SJU Piatra Neamţ depăşeşte 2,5 milioane de lei.

18 nov. 2021, 11:53
Fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, trimis în judecată de DNA pentru reabilitarea şi modernizarea Secţiei de pediatrie la suprapreţ

Procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu, la data faptelor manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, respectiv şef al Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, pentru abuz în serviciu, respectiv pentru complicitate la abuz în serviciu.

Citeşte şi: Incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ s-a produs de la o candelă. 15 oameni au murit, iar medicul-erou Denciu încă este în convalescenţă

Potrivit DNA, în 2015, Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică vizând „Reabilitarea şi modernizarea secţiei pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamţ”. Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte şi societatea omului de afaceri inculpat în acest dosar.

Citeşte şi: Şpaga luată de un medic, scoasă la vânzare de judecători. Caz incredibil în Neamţ

„Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentaţiei premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenţie şi organizarea procedurii de achiziţie publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziţie lista de dotări medicale şi nemedicale şi preţurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant”, arată procurorii.

Anchetatorii DNA susţin că Lazăr şi Murariu ar fi întocmit şi avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziţie publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale şi nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menţionat (5.014.294 lei – echivalentul a 1.129.727 euro – care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului). De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentaţia de atribuire a contractului şi răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privinţa specificaţiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricţiona accesul altor operatori economici la procedură.

Deşi lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu asocierea respectivă au fost livrate şi achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

De exemplu, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat în 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului şi încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secţii, începând cu 4 decembrie 2018, susţin procurorii DNA.

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică este estimat la 2.531.421 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În 2018, Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu au mai fost trimişi în judecată de DNA Bacău pentru fapte similare, fiind acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu o licitaţie publică pentru achiziţia unui computer tomograf, la un preţ supraevaluat, fără a avea la bază niciun fel de documente justificative.