Incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ s-a produs de la o candelă. 15 oameni au murit, iar medicul-erou Denciu încă este în convalescenţă

Din ancheta procurorilor, reiese că incendiul izbucnit la Spitalul Județean din Piatra Neamț a pornit de la o candelă aprinsă într-un salon cu aparate de oxigen din secția ATI.

26 aug. 2021, 19:56
Incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ s-a produs de la o candelă. 15 oameni au murit, iar medicul-erou Denciu încă este în convalescenţă

Incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ s-ar fi produs de la o candelă lăsata aprinsă lângă instalaţia de oxigen, potrivit unor surse judiciare ale A3.

Parchetul General a transmis, miercuri, că „dosarul penal privind incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în care se efectuează urmărire penală in rem pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă este în lucru la Secția se urmărire penală și criminalistică, fiind în curs administrarea unui probatoriu complex”.

Alertă de incendiu falsă la Spitalul de copii „Marie Curie”. Planul Roşu a fost activat

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti. „Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetarea la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări”, spunea procurorul Iacob în 15 noiembrie, când încă se făcea cercetarea la fața locului.

În 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a cuprins Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați în stare gravă pacienți cu COVID-19. Ei fuseseră mutați de la etajul 3 la etajul 2 al unității medicale cu doar câteva ore înainte de izbucnirea focului.

Prefectul George Lazăr acuza atunci că secția ATI a Spitalului Județean fusese mutată „fără niciun aviz”, fiind ”un fel de hei-rup al celor de la spital”, fiind lucrări în regie proprie pentru mări capacitatea.

Incendiu devastatator la un spital Covid, 13 pacienţi aflaţi la ATI au murit carbonizaţi
În urma incendiului violent, au murit 10 pacienți – şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.

Alți 6 pacienți dintr-un salon alăturat au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani (Iași). Din cei 6 oameni, unul singur a supraviețuit – un bărbat în vârstă de 74 de ani, externat după trei săptămâni de spitalizare la Iași.

În incendiu a fost grav rănit și medicul Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienții. Echipamentul i-a luat foc și a suferit arsuri extrem de grave, pe 70-75% din suprafața corpului. Doctorul a fost transferat mai întâi la Spitalul Floreasca din București, iar de acolo la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Cătălin Denciu era medicul ATI de gardă în acea sâmbătă seară, când a izbucnit incendiul.

Acum, la mai bine de 9 luni de la incendiu, starea medicului Cătălin Denciu este într-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi, a declarat vineri, pentru News.ro, soţia sa.

Ministerul Sănătăţii şi CNAS anunţă măsuri pentru ca pacienţii cu arsuri grave să beneficieze de concedii medicale pe toată perioada de tratament, inclusiv pentru perioada de recuperare, după ce medicul Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave încercând să-şi salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ în noiembrie 2020, s-a aflat în situaţia de a nu putea beneficia de concediu medical pe întreaga durată a recuperării, cu aceeaşi situaţie confruntându-se toţi marii arşi. Conform MS, indemnizaţia brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, va fi de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.