Fost ministru din Guvernul Timoşenko, condamnat la 4 ani de închisoare

Opozantul ucrainean Iuri Luţenko, fost ministru de Interne în Guvernul condus de Iulia Timoşenko, a fost condamnat luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de bunuri şi abuz de putere de către un tribunal din Kiev, a constatat un jurnalist al AFP.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 19:39
Fost ministru din Guvernul Timoşenko, condamnat la 4 ani de închisoare

Procurorul a cerut, în cadrul unei audieri precedente, patru ani şi jumătate de închisoare. Fostul ministru a denunţat o „reglare de conturi politică” şi a comparat procesul său cu represiunea din perioada stalinistă.

Încarcerat din decembrie 2010, Luţenko este judecat pentru că a mărit ilegal pensia şoferului său şi pentru că l-a ajutat să obţină gratuit un apartament.

Starea sănătăţii fostului ministru s-a deteriorat după o grevă a foamei în închisoare, potrivit apropiaţilor săi.

Fostul premier Iulia Timoşenko este încarcerată din august 2011 şi a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Mulţi alţi aliaţi ai acesteia care au făcut parte din Guvernul său sunt vizaţi de anchete pentru abuz de putere deschise după ce Timoşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2010, câştigate de actualul şef al statului, Viktor Ianukovici.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat urmăririle politice împotriva foştilor oficiali guvernamentali.