Fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, găsit de ANI în incompatibilitate

Virgil Alin Chrilă, fost Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a aflat în incompatibilitate timp de un an şi jumătate, el exercitând şi funcţia de director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Managementul Proiectelor, Dezvoltare Durabilă, Turism din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi.

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 09:26
Fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, găsit de ANI în incompatibilitate

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că în perioada 16 ianuarie 2017 – 06 iulie 2018, CHIRILĂ VIRGIL ALIN, fost Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan funcţia publică de conducere de director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Managementul Proiectelor, Dezvoltare Durabilă, Turism din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi şi funcţia de secretar de stat la MDRAPFE. Persoana evaluată a încălcat astfel dispoziţiile art. 94, alin. (1) şi (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. (2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice […]”, coroborate cu dispoziţiile art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999, în vigoare până la data de 06 iulie 2018, potrivit căruia „(2) Înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot fi numiţi în funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu”, transmite ANI, citată de News.ro.

Chirilă a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. El a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Agenţia Naţională de Integritate invocă următoarele prevederi legale:

– „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

– „Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Citeşte şi: Dana Budeanu, verdict politic: „Pe ăla de la autostrăzi o să-l ia următorul”