Fost şef de stat, înmormântat ca un anonim. Televiziunea nu a transmis nicio secundă de la funeralii

Fostul președinte algerian Abdelaziz Bouteflika, demis în 2019 după proteste în masă, a avut parte de funeralii de stat la care au participat înalți oficiali ai statului, dar a primit mai puțină atenție faţă de câtă se acorda în trecut unor asemenea evenimente.

20 sept. 2021, 14:09
Fost şef de stat, înmormântat ca un anonim. Televiziunea nu a transmis nicio secundă de la funeralii

Bouteflika a murit vineri, la vârsta de 84 de ani. Un vehicul blindat împodobit cu flori i-a transportat sicriul, acoperit cu steagul național, aşezat pe un afet de tun. Traseul urmat a fost de la casa sa din Zeralda, la vest de capitala Alger, până la cimitirul El-Alia, din Alger, unde sunt îngropați cinci dintre predecesorii săi. Deşi a beneficiat de funeralii de stat, el nu a avut parte de fanfară, precum ceilalţi şefi de stat îngropaţi aici. De asemenea, pentru el nu a fost decretată nici perioada de opt zile de doliu, fiind înmormântat după doar două zile.

Bouteflika a fost ales preşedinte pentru prima dată în 1999 și este creditat pe scară largă cu o politică națională de reconciliere, care a restabilit pacea după un război cu islamiștii înarmați, în anii ’90, care a ucis aproximativ 200.000 de oameni.

Citeşte şi Fostul preşedinte algerian Abdelaziz Bouteflika a murit

Totuşi, mulți algerieni îl învinovățesc pentru stagnarea economică din ultimii săi ani de guvernare, când a fost rar văzut în public după ce a suferit un accident vascular cerebral, iar corupția pe scară largă a dus la jefuirea a zeci de miliarde de dolari dintr-un stat care depinde în mare măsură de rezervele de gaze și petrol. El a demisionat în aprilie 2019, după demonstrații în masă de respingere a planului său de candida pentru un al cincilea mandat de preşedinte.

Președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a depus o coroană de flori pe mormânt, la fel ca mulți miniștri ai actualului guvern și ofițeri militari. Printre participanții la funeralii s-au numărat și diplomați străini în Alger.

Mass-media de stat a acordat însă puțină atenție înmormântării, iar televiziunea de stat nu a difuzat imagini în direct cu ceremonia, scrie Reuters.

Citeşte şi Africa, pe un butoi de pulbere. Algeria a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul