Fostul preşedinte algerian Abdelaziz Bouteflika a murit

Omniprezent în viaţa politică algeriană timp de zeci de ani, dar absent aproape complet din viaţa publică în urma unui accident vascular cerebral produs în 2013

18 sept. 2021, 08:03
Fostul preşedinte algerian Abdelaziz Bouteflika a murit

Fostul preşedinte algerian Abdelaziz Bouteflika, obligat să cedeze puterea în 2019 după proteste masive generate de intenţia sa de a candida pentru un nou mandat, a decedat vineri la vârsta de 84 de ani, informează sâmbătă AFP.

„Deces al fostului preşedinte Abdelaziz Bouteflika” este anunţul care a rulat pe postul naţional de televiziune, care a citat un comunicat de presă al preşedinţiei.

După îndepărtarea sa de la putere, în aprilie 2019, sub presiunea armatei şi a străzii, Abdelaziz Bouteflika a trăit în singurătate într-un azil asistat medical din Zeralda, o localitate situată la vest de capitala Alger.

Scandal diplomatic uriaş, cu miză de zeci de miliarde de dolari. Franţa îşi retrage ambasadorii din SUA şi Australia
Căderea sa devenise inevitabilă după săptămâni de proteste masive împotriva intenţiei anunţate de a candida pentru un al cincilea mandat de cinci ani, după 20 de ani la putere şi în pofida unei sănătăţi precare.

Potrivit canalului privat El Hayet TV, Bouteflika a încetat din viaţă la ora locală 22:00 (21:00 GMT).

Omniprezent în viaţa politică algeriană timp de zeci de ani, dar absent aproape complet din viaţa publică în urma unui accident vascular cerebral produs în 2013, Bouteflika nu şi-a mai făcut simţită prezenţa după ce mişcarea populară de protest Hirak şi armata l-au forţat să demisioneze.

Valul patru a devenit extrem de agresiv în SUA. Aproape 3.400 de morţi în 24 de ore, record care n-a mai fost atins din luna februarie